Cibuľa, cesnak či kapusta. To sú jedny z mála surovín, ktoré sme už v relácii Veľkou lyžicou predstavili. Od nedele 8. septembra prinesieme nové časti a Peter Šarkan Novák spolu s Octaviou McKenzie ukážu ďalšie skvelé slovenské jedlá.
Veľkou lyžicou sledujte 8. septembra o 18.10 na Jednotke.
Čo ich očarilo najviac? „Moruša. To je moje detstvo. Som z Tlmáč a smerom do Nového Tekova sme mali veľmi dlhú ulicu s morušami. Ako deti sme na ne chodili. Potom strih a veľa rokov som sa k žiadnej nedostal a zrazu máme diel o moruši. Mali sme tam také recepty, že moruša na kyslo, morušová bublanina. Iné použitie, ako by si čakala,“ povedal Šarkan.
Jedinečná moruša
Chutilo mu z nej všetko. „Konkrétne z moruše robil veci Paľo Sekerka, ktorý bol 7 rokov v Paríži v Michelinskej reštaurácii. Začínal od piky, až sa stal šéfkuchárom. Ale to je jeden skromný a milý chalan. Dáš mu dve jablká a stoličku a z toho ti spraví jedlo. Miluje improvizovať. Robili sme to v krásnom prostredí u neho v Žitavanoch,“ prezradil čosi dopredu.
Rovnako nadšená z nej bola aj Octavia. „Moruša. Aj Šarkan to povedal? To sme sa nedohodli. Je taká sladkokyslá, je to najsladšie ovocie, aké som ochutnala. A vraj je to veľmi zdravé. Dá sa z toho hocičo robiť. Bublanina, sirupy, zmrzlina. Skúsim sirup, to je najľahšie. Tiež sa to dá sušiť na slnku,“ opísala.
Oboch na nakrúcaní najviac bavia ľudia a miesta, kde nakrúcajú. „Na tom natáčaní je presne to najlepšie, že stretávaš autentických ľudí,“ povedal Šarkan.
RTVS online
„Mali sme krásne príbehy, veľmi príjemných a milých ľudí sme stretli ako vždy. Napríklad bylinkárka. Alebo kukuričné bludisko a keď sme točili bazu, tam je stará škola. Alebo v Krupine sú čerešňové sady. Ja si žijem svoj sen. Môžem jesť, aj cestovať,“ dodala nadšená Octavia.
25 50 75 90