Úvod Novinky Osobnosti
Krásny a silný odkaz od Jeana-Michela Jarre pre mladých umelcov
Krásny a silný odkaz od Jeana-Michela Jarre pre mladých umelcov

Krásny a silný odkaz od Jeana-Michela Jarre pre mladých umelcov

Slová, ktoré inšpirujú mladých umelcov od svetovej legendy.

Koncert Most z budúcnosti, ktorý Jean-Michel Jarre pripravil v Bratislave bol príležitosťou pre Alenu Heribanovú, ktorá privítala francúzsku hudobnú legendu v relácii Anjeli strážni na Dvojke.

Most-z-budúcnosti-Jaroslav-Novák-TASR

Zo srdca Európy

Francúzsky hudobný priekopník Jean-Michel Jarre sa k téme anjelov prekvapivo vyjadril: „Som presvedčený, že anjeli existujú. Sám fungujem ako akýsi prijímač. Odniekiaľ vyjde impuls a ja ho zachytím. Tak tvorím.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vysvetlil aj, prečo bol preňho výnimočný koncert (1986) v jeho rodisku v Lyone, ktorý otváral vtedy ešte žijúci pápež Ján Pavol II. Vizionár Jean-Michel Jarre dodal, že bratislavský koncert bol preňho výnimočný, lebo podľa neho „je dôležité vyslať posolstvo o našej autentickej európskej kultúre priamo zo srdca Európy. A Slovensko leží v srdci Európy.“

Na scénu vstúpil Jean-Michel Jarre s debutovým albumom Deserted Place (1972), prvý úspech mu priniesol druhý album Oxygène z decembra 1976. V súčasnosti v priemere každé štyri minúty znie niekde na svete v éteri jeho skladba.

Jarre-elektronika-insta

V anglickom rebríčku sa dostal na druhé miesto. Na ostrovoch bodoval aj s tretím albumom Équinoxe z decembra 1978. Na parížskom námestí Place de la Concorede usporiadal na výročie pádu Bastily 14. júla 1979 koncert pod holým nebom, prišlo milión divákov a vyniesol mu prvý zápis do Guinnesovej knihy rekordov. A práve jeho legendárny album Oxygène zaujímal Alenu Heribanovú, ktorá sa Jean-Michel Jarre spýtala na fakt, že hudobní producenti vo Francúzsku Oxygène odmietali vydať.

Jean-Michael-Jarre-Tomáš-Halász-TASR

Nebojte sa byť iní

A Jean-Michel Jarre moderátorke Alene Heribanovej na tému Oxygène povedal: „Nakoniec Oxygène vydalo malé vydavateľstvo a mal obrovský úspech. Je to aj odkaz pre súčasných mladých umelcov. Nesmiete sa nechať odradiť, ak vám niekto povie nie. To je celá záhada týkajúca sa tvorivého procesu. Vyvíjať sa môžeme iba vtedy, ak niektorí z nás prekročia hranice kreatívity a novátorstva. Máte nápad, ktorý iní predtým nemali. A to je jediný spôsob vývoja pre mladú generáciu. Musí sa naučiť myslieť tvorivým spôsobom tak, aby sa nebáli byť iní. A chopiť sa každej príležitosti, byť prierazný. O to vždy ide v umení, ale aj vo vede.“

Most-SNP-Jarre-Stanislav-Háber-STVR

Most z budúcnosti

V októbri 1981 bol Jean-Michel Jarre prvým západným umelcom, ktorý koncertoval v Číne. V americkom Houstone na jeho koncert 5. apríla 1986 pri príležitosti osláv NASA prišlo 1,5 milióna divákov. V júli 1990 zopakoval v Paríži open air koncert k pádu Bastily, prišlo viac ako 2,5 milióna divákov a bol to jeho tretí zápis do Guinessovej knihy rekordov. V septembri 1997 v Moskve na jeho koncert k 850. výročiu založenia Moskvy dorazilo 3,5 milióna divákov a priniesol mu štvrtý zápis do knihy rekordov.

Jedným z najznámejších bol koncert 31. decembra 1999 Jean-Michel Jarre at the Pyramids v egyptskej Gize na prelome milénií. Projekt stál 9,5 milióna dolárov a zúčastnilo sa ho viac ako 120.000 ľudí. A do zoznamu výnimočných koncertov umelca patrí aj 12. máj 2024 open air koncert z Bratislavy Bridge from the Future - Most z budúcnosti, na aký sa premenil Most SNP.

Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
TASR, instagram@jeanmichaeljarre, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia