Na jeseni je pekné nielen to, že už máte jasné, aké ste dosiahli pestovateľské úspechy a úrodu máte pozbieranú. Prichádzajú totiž ďalšie radostné práce v záhrade.
Nenechávajte pôdu nahú
Moderátor Farmárskej revue Ján Škorňa sa ovocinárskeho experta Ľudovíta Vašša spýtal, či je v poriadku, ak ľudia nechajú svoju pôdu napospas slnka a vetru po zbere úrody: „Nenechávajte dlho pôdu hnedú.“
Ovocinársky expert nielen varoval pred ponechaním pôdy, aby zostala odokrytá, ale Ľudovít Vašš vysvetlil, prečo to nie je v poriadku: „Pôdu bez vegetačného krytu slnečné žiarenie a najmä UV spektrum slnečného žiarenia degraduje.“
Rýchla zmes je naj
Nie je to teda v poriadku, ak úrodu pozbierate a pôdu necháte bez vegetácie, lebo UV spektrum slnečného žiarenia „rozbíja humus v pôde“. Preto Ľudovít Vašš radí: „Hneď, ako je to možné, sejeme zmes semien zeleného hnojenia.“
Ovocinársky expert radí použiť „tzv. rýchlu zmes, ktorá nám pomerne rýchlo narastie, pokiaľ ju dobre zasejeme“. Ľudovít Vašš zdôrazňuje, že ide najmä o to, aby tá zmes bola po zasiati dobre zaliata. Potom vznikne „mohutný pokryv, rastlinná masa, ktorá regeneruje nielen nadzemnou časťou, ale najmä koreňmi“.
Chyby sú hustý a hlboký výsev
Korene sú pre pôdu dôležité. Ľudovít Vašš vysvetlil: „Korene vytvárajú výlučky, ktoré vyživujú pôdne baktérie aktinomicety, huby a tie práve vytvárajú pôdnu úrodnosť.“
Na zelené hnojenie odporúča Ľudovít Vašš použiť „ideálne zmes siedmych rôznych rastlín“. Ovocinársky expert dodáva, že pôda musí byť pripravená a teda buď použijeme radličkový kyprič, alebo „záhradu okopeme a vytvoríme bezburinové lôžko, do ktorého rozosejeme zmes semien“. Lenže aj tu by sme sa mali vyvarovať častých chýb: „Chybou býva hustý a hlboký výsevok.“
Rada na zelené hnojenie znie podľa Ľudovíta Vašša: „Nesejeme príliš husto a nepotápame semená tri – štyri centimetre pod zem, ale snažíme sa podľa veľkosti semien maximálne centimeter či dva.“
Na záhrade riadne po výseve zeleného hnojenia políčka zalievame. V prípade väčších plôch sledujeme počasie a k výsevu zeleného hnojenia pristúpime pred dažďom. Na jeden ár záhrady môžeme použiť asi kilo zeleného hnojenia. Voda, teda závlaha je podľa Vašša veľmi dôležitá a preto ak nezaprší, zalievame: „Zelené hnojenie nezaorávame. Ponechávame ho až do mrazov, kedy nám veľká časť vymrzne. Na jar, ako nám umožní vlhkosť pôdy, ju prekypríme. Do veľkej miery bude zelené hnojenie na jar strávené. Zelené hnojenie vyčesáva rosu a hmlu, zvyšuje nám teda vlahu.“
Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90