Úvod Novinky Tipy z programu

Kto pomôže ľuďom s psychickými problémami? Práve tí, ktorí majú skúsenosť

Ľudí s duševnými ochoreniami neustále pribúda, žiaľ, odborníkov ubúda.

Kto pomôže ľuďom s psychickými problémami? Práve tí, ktorí majú skúsenosť

Moderátor Rádia Regina Stred Alexander Ernest sa od riaditeľa Ligy za duševné zdravie Andreja Vršanského dozvedel, ako zvýšiť pracovníkov, ktorí sú schopní poskytovať služby v oblasti duševného zdravia, keď ich je vo všetkých regiónoch Slovenska nedostatok: "Myslienka nie je nová. Zaoberala sa ňou aj Svetová zdravotnícka organizácia. Kapacita ľudí, ktorých doplníte do oblasti duševného zdravia nájdete medzi skupinou obyvateľov, ktorá je naporúdzi."

Psychiatria.png

Dôležité skúsenosti

Liga za duševné zdravie navrhuje vytvoriť regionálne komunitné centrá napojené na sieť zdravotníckych zariadení a pracovať v nich budú ľudia so skúsenosťami s duševným ochorením.

Na pomoc s psychickými problémami. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Podľa Andreja Vršanského z Ligy za duševné zdravie: "Ľudia, ktorí majú zažitú nejakú skúsenosť, sú k dispozícii, motivovaní a angažovaní."

V súčasnosti na Slovensku psychiatra vyhľadáva viac ako pol milióna ľudí . Andrej Vršanský tvrdí, že ďalšia skupina z tohto množstva predstavujúca takmer 70 až 80 percent ho tiež potrebuje, ale nevyhľadáva pomoc odborníka.

  duševné-Stanislav Háber-STVR

Plus traja príbuzní

A ak si k tomu prirátame ďalších v priemere troch príbuzných, ktorých duševný stav blízkeho ovplyvňuje, potom vlastne psychiatra a psychológa potrebuje každý z nás: "Tento koncept nie je postavený na tom, že pomôže odstrániť niečo zlé, ale je založený na tom, aby pomohol žiť s tým, čo kto má. Čiže sa nesnaží vyliečiť, ale vytvorí podporu, aby ľudia dokázali žiť s tým, čo ich trápi."

V situácii, kde je psychiatrov a psychológov málo, sa táto cesta pomoci zdá byť najrýchlejšia.

Viac sa o tejto téme dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo, alebo v sekcii podcastov Rádia Regina Stred.

Foto: pixabay, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90