Úvod Novinky Tipy z programu

Hrubé črevo je náš druhý mozog. Na jeseň upravte svoju stravu podľa rád odborníkov

S hmlou a zlým počasím prichádzajú choroby. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť.

Hrubé črevo je náš druhý mozog. Na jeseň upravte svoju stravu podľa rád odborníkov Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Na jeseň začína chrípková sezóna, nádchy, či virózy.

Ak cítite jesennú únavu

Fytoterapeutka Oľga Bodnárová ponúkla na jesennú únavu dobré rady, ako ju ľahšie zvládnete a zostanete fit:

Rady, ako sa stravovať v jeseni. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Rozhodne som za jednoducho pripravovanú rastlinnú stravu. Zeleninu stačí hneď ráno orestovať na olivovom oleji, čo vás naštartuje do celého dňa. Vláknina pomáha pri vylučovaní a budete mať menej problémov so stolicou. Keď je príjem potravy a výdaj energie v harmónii, tak sme pripravení na zimu.“

Športový lekár Pavel Malovič zasa v Dámskom klube na Jednotke zdôraznil zaujímavú myšlienku o hrubom čreve, v ktorom ako vieme, sídli náš imunitný systém:

„Hrubé črevo je náš druhý mozog. Ak cítite únavu, máme u nás veľmi dobrých potravinových pomocníkov. V našej tradičnej kyslej kapuste nájdete vitamín U, u – ako únava. Čiže na jeseň je potrebné pridať do stravy kyslú kapustu. Komu neprekáža zápach, nech si na večer na drobno poseká cibuľu a zje ju s večerou, čím si posilní imunitu.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cibuľové rady

Cibuľovú radu pridala vo vysielaní Rádia Regina Východ aj známa zelinkárka Iveta Henzélyová, ktorá ponúka recepty z práve aktuálnej ponuky na zeleninovom a ovocnom trhu:

strava-TASR Zdroj: TASR

„V jesennom období je potrebné pridať do stravy cibuľu a cesnak najlepšie v čerstvom stave. Teraz nájdeme na trhu aj čiernu reďkovku. Buľvu vydlabeme a dnu dáme buď hnedý trstinový cukor pri alergikoch, alebo rovno med. Reďkovka pustí šťavu a tú potom dávame po lyžičkách malým deťom na posilnenie imunity.“

Podobný recept ponúkla redaktorka Rádia Regina Východ Danuša Reginová:

„Surová cibuľa dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu. Pomáha pri nádche, rozpúšťa hlieny a tlmí bolesti v krku.“

Sirup zo surovej cibule si zhotovíme tak, že cibuľu najemno nasekáme, zalejeme ju medom, alebo pri alergikoch posypeme hnedým či trstinovým cukrom. Zmes necháme odstáť v uzavretej nádobe, scedíme a potom užívame.

strava-Štefan-Puškáš-TASR Zdroj: TASR, Štefan Puškáš

Ďumbier, čiže zázvor má nezastupiteľné miesto pri posiľňovaní imunity. Zelinkárka Iveta Henzélyová pridala tiež vlastný recept:

„V mixéri podrvené šípky zmiešame s čerstvým postrúhaným zázvorom, pridáme celú hlavičku cesnaku, citrónovú šťavu, celú škoricu a necháme mesiac maserovať. Potom precedíme a užívame po lyžičkách. Ak zmes zakonzervujeme alkoholom, dostaneme likér, ale nemusíme alkohol pridávať.“

Viac rád, ako upraviť jedálniček na jeseň nájdete v archíve STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: TASR, Dámsky klub, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90