Na jeseň začína chrípková sezóna, nádchy, či virózy.
Ak cítite jesennú únavu
Fytoterapeutka Oľga Bodnárová ponúkla na jesennú únavu dobré rady, ako ju ľahšie zvládnete a zostanete fit:
Rady, ako sa stravovať v jeseni.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
„Rozhodne som za jednoducho pripravovanú rastlinnú stravu. Zeleninu
stačí hneď ráno orestovať na olivovom oleji, čo vás naštartuje do
celého dňa. Vláknina pomáha pri vylučovaní a budete mať menej problémov
so stolicou. Keď je príjem potravy a výdaj energie v harmónii, tak sme
pripravení na zimu.“
Športový lekár Pavel Malovič zasa v Dámskom klube na Jednotke zdôraznil zaujímavú myšlienku o hrubom čreve, v ktorom ako vieme, sídli náš imunitný systém:
„Hrubé črevo je náš druhý mozog. Ak cítite únavu, máme u nás veľmi
dobrých potravinových pomocníkov. V našej tradičnej kyslej kapuste
nájdete vitamín U, u – ako únava. Čiže na jeseň je potrebné pridať do
stravy kyslú kapustu. Komu neprekáža zápach, nech si na večer na drobno
poseká cibuľu a zje ju s večerou, čím si posilní imunitu.“
Cibuľové rady
Cibuľovú radu pridala vo vysielaní Rádia Regina Východ aj známa zelinkárka Iveta Henzélyová, ktorá ponúka recepty z práve aktuálnej ponuky na zeleninovom a ovocnom trhu:
„V jesennom období je potrebné pridať do stravy cibuľu a cesnak najlepšie v čerstvom stave. Teraz nájdeme na trhu aj čiernu reďkovku. Buľvu vydlabeme a dnu dáme buď hnedý trstinový cukor pri alergikoch, alebo rovno med. Reďkovka pustí šťavu a tú potom dávame po lyžičkách malým deťom na posilnenie imunity.“
Podobný recept ponúkla redaktorka Rádia Regina Východ Danuša Reginová:
„Surová cibuľa dezinfikuje ústnu a nosovú dutinu. Pomáha pri nádche, rozpúšťa hlieny a tlmí bolesti v krku.“
Sirup zo surovej cibule si zhotovíme tak, že cibuľu najemno nasekáme, zalejeme ju medom, alebo pri alergikoch posypeme hnedým či trstinovým cukrom. Zmes necháme odstáť v uzavretej nádobe, scedíme a potom užívame.
Ďumbier, čiže zázvor má nezastupiteľné miesto pri posiľňovaní imunity. Zelinkárka Iveta Henzélyová pridala tiež vlastný recept:
„V mixéri podrvené šípky zmiešame s čerstvým postrúhaným zázvorom,
pridáme celú hlavičku cesnaku, citrónovú šťavu, celú škoricu a necháme
mesiac maserovať. Potom precedíme a užívame po lyžičkách. Ak zmes
zakonzervujeme alkoholom, dostaneme likér, ale nemusíme alkohol
pridávať.“
Viac rád, ako upraviť jedálniček na jeseň nájdete v archíve STVR bez reklám a zadarmo.
Foto: TASR, Dámsky klub, STVR - Stanislav Háber