Úvod Novinky Tipy z programu

Aj vy máte na jeseň väčšiu chuť na sladké? Toto sú dôvody

Expert na zdravý životný štýl vysvetľuje, prečo nám na jeseň a v zime viac chutí sladké.

Aj vy máte na jeseň väčšiu chuť na sladké? Toto sú dôvody

A nie, skutočným dôvodom nie je štart štvrtej série najsladšej šou Pečie celé Slovensko. Dôvodom, prečo nám v chladných mesiacoch viac chutí sladké, je samotné počasie.

„V chladnejšom počasí telo musí vynaložiť viac energie na udržanie stabilnej telesnej teploty, čo zvyšuje jeho energetickú spotrebu. Sladké jedlo mu tak poskytuje rýchlu energiu,“ vysvetlil pre poslucháčov Rádia Slovensko Michal Páleník, expert na zdravý životný štýl.

Jeho slová podporila aj nedávna štúdia, ktorá naznačila, že ľudia majú počas zimných mesiacov tendenciu zvyšovať energetický (a teda aj kalorický) príjem. Podľa Michala Páleníka sa to dá zhrnúť tak, že sladkým zajedáme zhoršenú náladu spôsobenú sychravým počasím.

„Spôsobené je to aj hormonálnymi zmenami,“ vysvetlil Michal Páleník. „Môžu za to látky zvané serotonín a melatonín. Krátke dni môžu znížiť produkciu seratonínu, čo vedie k zvýšenej chuti na potraviny bohaté na cukry. Naopak, zvýšená hladina melatonínu zvyšuje pocity únavy, čo môže neskôr viesť k častejšiemu hľadaniu jedál, ktoré dodávajú energiu.“

ženská ruka s červenými nechtami vyberá mafiny z plechu

Zabúdať netreba ani na to, že sladké jedlá sa mnohým z nás spájajú s pocitom pohody. „V období chladného počasia máme vyššiu tendenciu túžiť po jedlách, ktoré nás dostanú do pohody,“ uzavrel expert.

Dostali ste chuť na sladké? Vyskúšajte jeden z (nielen sladkých) receptov, ktoré pre vás pravidelne pridávame na náš web.

25 50 75 90