Ruku na srdce – kedy naposledy ste si jedlo ešte trochu prisolili, aby vám viac chutilo? Čím slanšie, tým chutnejšie, no zároveň nezdravšie.
„Nadmerný príjem soli je hlavným faktorom zvyšovania krvného tlaku, čo zaťažuje srdce, ale aj cievy. Vysoký krvný tlak, takzvaná hypertenzia, je hlavnou príčinou srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej príhody či zlyhania obličiek,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko expert na zdravý životný štýl Michal Páleník.
Koľko soli denne je v poriadku?
Strava s vysokým obsahom soli môže poškodzovať cievy a zvyšovať riziko aterosklerózy, teda kôrnatenia ciev. „To následne vedie k srdcovému infarktu a mŕtvici,“ dodal odborník.
Okrem toho príliš vysoký príjem soli negatívne ovplyvňuje aj zdravie obličiek. „Soľ zvyšuje záťaž na obličky, pretože tie musia spracovávať nadmerné množstvo sodíka. Pri dlhodobom nadmernom príjme soli môže dôjsť k poškodeniu obličiek a rozvoju chronických obličkových ochorení.“
STVR online
Michal Páleník dodáva, že nadmerný príjem soli má negatívny vplyv aj na zdravie kostí – podieľa sa na rozvoji osteoporózy.
„Vysoký príjem soli môže znižovať množstvo vápnika v tele, pretože pri obsahu sodíka sa vylučuje viac vápnika močom. To môže zvýšiť riziko rozvoja osteoporózy,“ upozorňuje odborník a dodáva, že denná dávka soli by nemala presiahnuť 6 gramov. „Čo je teda asi jedna čajová lyžička.“
25 50 75 90