Z pohľadu vedy škodí lepok iba ľuďom, ktorí trpia na poruchy trávenia lepku, k akým patrí aj ochorenie celiakia.
Veda hovorí o inom
Potrebujeme lepok?
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Lepok dodáva cestu elasticitu a pri kysnutí mu umožňuje rásť. Vďaka nemu je pekárenský výrobok chutný, nadýchaný a príjemný pri žutí.
Mnohí vrcholoví športovci uprednostňujú bezlepkovú diétu preto, lebo vraj cítia vďaka tomu zo stravy vyšší prísun energie: „Táto predstava nie je vedecky dokázaná.“
Ani prospešný, ani škodlivý
Vysvetlil vo vysielaní Rádia Regina Západ gastroenterológ Peter Minárik, podľa ktorého je bezlepková diéta určená pacientovi s celiakiou: „Ide o dedičné podmienené ochorenie, ktoré je celoživotne nevyliečiteľné.“
Pritom lepok nie je jedna zložka obilnín, ale ide o viac bielkovín nachádzajúcich sa v zrnách:
- pšenice
- raže
- špaldy
- jačmeňa
- tritikale (hybrid pšenice a raže)
„Až 80 percent zrna obsahuje endosperm, v ktorom sú lepok a škrob. Lepok nie je prospešná, ale ani škodlivá potravina. Škodí iba ľuďom s celiakiou, alebo tým, ktorí majú iné s lepkom súvisiace poruchy trávenia.“
Gastroenterológ Peter Minárik argumentuje, že bezlepková diéta je „pre zdravých ľudí zbytočná“.
STVR online
Viac sa dozviete
z acrhívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Rádio Regina Západ, STVR - Stanislav Háber