Podľa štúdie vedcov publikovanej v časopise Journal of Proteome Research látka, ktorá dáva čili papričkám známu chuť, pôsobí proti obezite.
Zapotia sa a majú dosť
Totiž jej pôsobením dochádza k zmršťovaniu tukových tkanív a postupne tak dochádza k znižovaniu príjmu kalórií.
Fajnšmekri, ktorí s pálivou chuťou nemajú problémy, oceňujú odrodu carolina reaper, ktorú pestuje aj Matúš Chrkavý z Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske.
A mladý zeleninár Matúš Chrkavý sa so svojimi nezvyčajnými pestovateľskými úspechmi pochválil pre Rádio Regina:
„Najpálivejšia z čili papričiek je odroda carolina reaper, po ktorej sa niektorí hneď zapotia. Ochutnajú a majú dosť. Začínal som s pestovaním čili pred tromi rokmi.“
Pestovateľ paprík.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
„Každým rokom som zvyšoval nároky. Dnes pestujem okolo 650 rastlín.“ Esenciálna látka kapsaicín z čili papričiek znižuje podľa zistení vedcov u ľudí hmotnosť.
Najžeravejšia beštia
Táto látka bráni hromadeniu bieleho tukového tkaniva na našom tele, ale sám pestovateľ Matúš Chrkavý obľubuje iné chute: „Radšej mám pri čili strednú cestu, keď cítim aj chuť jedla.“
Pestovateľ odrody čili doma zvykne šľachtiť: „Snažím sa zachovávať pôvodne genotypy, ale sem-tam aj niečo prekrížim.“
Čili papričky sú nenáročné na pestovanie. Okrem vhodnej pôdy aj v kvetináči, dodáme ešte správne semená. Potom na pestovanie už potrebujeme podľa Matúša Chrkavého "najmä veľa svetla, ja im aj prisvecujem.“
Podľa Guiness World Record book je momentálne najpálivejšia spomínaná odroda carolina reaper. Považuje sa za najžeravejšiu beštiu medzi čili papričkami: „Čili používam do omáčok, ale najviac ho suším na skladovanie, čo je najstaršia metóda spracovania.“
Zdravšie čili ako mrkva
Od Matúša Chrkavého ľudia odoberajú aj čerstvé čili. Nie každý má záhradu. A nie každému sa chce čili pestovať doma a preto Matúš Chrkavý pestuje viac zeleniny:
„Pestujem čili, ale aj sladké papriky, či paradajky v záhrade a v skleníku, pričom všetky plody využívam do výroby omáčok.“ Existuje veľa fanúšikov bláznivej štipľavej chuti, ktorá má aj liečebné účinky.
Zvyšuje tvorbu tepla v organizme a blokuje tvorbu bieleho tukového tkaniva. Čili papričky obsahujú viac vitamínu A ako mrkva, zabíjajú škodlivé baktérie. Starí Inkovia verili, že čili papričky zlepšujú zrak.
STVR online
Viac sa o čili dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
Zdroj: Rádio Regina Západ, TASR, pixabay