S príchodom vianočných sviatkov prichádza na mnohé stoly aj poriadna dávka sladkých koláčikov. Mali by ste z ich konzumácie mať výčitky, alebo existuje spôsob, ako si cukor dopriať bez nich?
„Cukor sa stáva jedom vtedy, keď sa konzumuje po väčších množstvá a najmä vtedy, keď sa je ten rafinovaný,“ vysvetlil expert na zdravý životný štýl Michal Páleník pre Rádio Slovensko.
Naopak, cukor nachádzajúci sa v ovocí je prijímaný spoločne s vlákninou, ktorá zabezpečuje jeho pomalšie vstrebávanie.
Rafinovaný cukor v nás môže spôsobovať dokonca až závislosť, varuje expert. „Cukor v sladkostiach, cukríkoch či v dezertoch môže naozaj spôsobovať závislosť. Telo naňho reaguje ako na návykovú látku, akou je napríklad aj alkohol,“ uviedol Michal Páleník. „Vysoký príjem cukru môže spôsobiť, že sa od neho staneme závislí.“
STVR online
Ak sa chcete zbaviť tejto závislosti, odborník radí začať konzumovať viac sladkého ovocia a postupne prejsť do ovocia, ktoré má menej cukru. „Najviac cukru majú banán a hrozno, postupne potom začnite prechádzať do jabĺčok či citrusového ovocia,“ uzavrel odborník.
25 50 75 90