Úvod Novinky Zaujímavosti
Poznáte predchodcu vyprážaného syra? Ak nie, musíte ho ochutnať
Poznáte predchodcu vyprážaného syra? Ak nie, musíte ho ochutnať

Poznáte predchodcu vyprážaného syra? Ak nie, musíte ho ochutnať

Medzi jeho najväčších milovníkov patria Gréci aj Cyperčania.

Grilovaný, nakladaný, pečený či vysmážaný. Reč je o syre s nezameniteľnou chuťou a konzistenciou, ktorý si zamilujete po prvom súste. Syr Halloumi je na Cypre taký obľúbený, že sa ho ročne skonzumuje zhruba 8 kg na osobu.

Tento syr pochádza z Cypru, postupne sa však rozšíril do Grécka, Turecka, Libanonu a ďalších krajín. pôvodne sa vyrábal z ovčieho či kozieho mlieka, dnes sa na jeho výrobu používa aj mlieko kravské. To síce pravý Cyperčan toleruje, no myslí si svoje.

Syr Halloumi

Pochúťka cyperských pastierov

Zatiaľ čo náš vyprážaný syr je nutné obaliť v poriadnej vrstve trojobalu, syr halloumi sa nikdy neroztečie. Aj preto ho cyperský pastieri jednoducho hodili nad oheň a nechali opiecť.

Už po pár minútach sa na povrchu vytvorí zlatistá chrumkavá kôrka, ktorá vláčne vnútro udrží pokope.

Prečo sa halloumi nerozteká? Súvisí to s jeho pôvodom, ktorý sa pripisuje berberom. Tí na svojich dlhých prechádzkach púšťou potrebovali jedlo, čo naozaj dlho vydrží.

A tak vymysleli syr, ktorý vyzrážali špeciálnym syridlom a vložili ho do slaného nálevu. Syr tak vydržal niekoľko mesiacov až rok, zároveň sa výrazne zvýšil bod, pri ktorom sa začínal topiť.

Keďže syr bol na Cypre základnou potravinou, dedinčania si ho museli narobiť do zásoby. Recepty na jeho výrobu sa dedili z generácie na generáciu, pri jeho výrobe však platili isté pravidlá.

Halloumi mohli napríklad pripravovať iba ženy. Prítomnosť mužov bola tabu. Vraj iba nežné ženské ruky vedeli tento syr pripraviť tak, aby bol skutočne vynikajúci a jemný

Recepty so syrom halloumi

Hallomi si môžete ugrilovať alebo upiecť v rúre, no pokojne ho môžete opiecť aj na panvici. Pred servírovaním ho však nezabudnite pokvapkať olivovým olejom a citrónom.

grilovaný halloumi

Ak si chcete dopriať naozaj luxusnú chuť, vyskúšajte zapečený halloumi s medom a čili, prípadne so cherry paradajkami. Dokonalou pochúťkou je aj do chrumkava upečený syr pokvapkaný zmesou citrónu a medu, poprášený štipkou škorice a papriky.

Je len na vás, či si syr vychutnáte s pita chlebom, na šaláte alebo so zemiakmi. Chuť halloumi je natoľko okúzľujúca, že si ho zamilujete okamžite.

Viac o syre halloumi sa dozviete v relácii Gurmetárium v archíve Rádia Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Televízia