Základom je kreativita, vraví šéfkuchár a predstaviteľ modernej gastronómie Jaroslav Ertl.
Ak nechcete zbytočne vyhadzovať zvyšky, či dokonca pokazené ovocie a zeleninu, nevytvárajte si v chladničke veľké zásoby.
„Treba pravidelne kontrolovať zásoby a podľa toho sa rozhodnúť, ako to spracujeme,“ vysvetlil poslucháčom Rádia Slovensko.
Mrazenú zeleninu a ovocie v zime oceníte
Ak máte hojnú úrodu v záhrade, dôležité je správne skladovanie. Na uskladnenie zeleniny či ovocia je vhodné použiť vzduchotesné nádoby.
Vďaka priehľadným miskám budete mať dobrý prehľad o tom, koľko čoho v chladničke máte.
Zeleninu aj ovocie môžete usušiť či zamraziť. Mrazený hrášok, jahody či ríbezle na jeseň a v zime iste oceníte.
V prípade, že vám zo zeleniny a ovocia zostane malé množstvo, nevyhadzujte ho.
„Jednoduchý návod je vyložiť z chladničky veci, ktoré chceme minúť, spojiť to so surovinami, ktoré máme doma a začať rozmýšľať nad tým, aký recept z toho vytvoríme...
Keď nám zostane koreňová zelenina, môžeme ju dať do rizota, do polievok,“ popísal šéfkuchár.
Do posledného kúska
Existuje aj množstvo netradičnejších receptov, ktoré môžete vyskúšať. Ak ste napríklad ešte neochutnali cibuľovú marmeládu, čo najskôr to napravte.
So štipkou kreativity zvládnete spotrebovať aj celú cuketu. Šéfkuchár ju používa na zahustenie, prípravu šalátov aj hlavných chodov.
„Urobím z nej aj cuketový pretlak. Cuketu nastrúham na rezance, dám tam sušenú paradajku, ktorá je ideálna, lebo dlho vydrží.
Dochutím si to, môžem tam pridať syr, môžem si k tomu dať pečivo alebo aj mäso,“ prezradil svoje triky.
Celý príspevok o tom, ako šetriť v kuchyni, nájdete v archíve Rádia Slovensko.
25 50 75 90