Úvod Novinky Zaujímavosti

Pripravte si ajvar. Srbský zeleninový kaviár, aký ste ešte nejedli

 Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Čo tak skúsiť niečo nové?

Pripravte si ajvar. Srbský zeleninový kaviár, aký ste ešte nejedli Zdroj: Canva

Ajvar. Červená pasta z grilovaných paprík, baklažánu a cesnaku.

Chuťou jemne pripomína paprikové nátierky našich starých mám, no po sladkokyslej pikantnej chuti prichádza hlboký tón pripomínajúci údeninu či nasolenú rybu.

Táto červená čalamáda pochádza zo srbskej kuchyne.

Má lahodnú pikantnú chuť a tvorí pevnú súčasť balkánskej gastronómie. Za jeho výnimočnú chuť môže predovšetkým náročná procedúra vyzliekania paprík z kože pečením.

Ajvar, balkánska čalamáda Zdroj: Canva

Ajvar môžete poznať ako „srbský šalát“ alebo „srbský zeleninový kaviár“. Nie je to náhoda. Názov pochádza z tureckého havyar, čo znamená kaviár.

Do 19. storočia bol kaviár obľúbenou pochúťkou ľudí žijúcich v okolí Dunaja. Keď sa jeho produkcia dramaticky znížila, zákazníci boli nespokojní.

Miestni kuchári preto vymysleli skvelú náhradu. Namiesto kaviáru z jesetera začali podávať červený ajvar.

Ako pripraviť ajvar?

Ak by ste chceli pripraviť ajvar podľa tradičného receptu, museli by ste papriky dočierna upiecť v chlebových peciach.

Chutný ajvar si však môžete pripraviť aj na grile či v klasickej rúre.

Budete potrebovať:

  • 3 kg červených paprík
  • 1 baklažán
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Ako na to?

Neošúpaný baklažán pečte približne 30 minút pri teplote 200 °C. Po vychladnutí z neho lyžicou vydlabte dužinu.

Celé papriky opečte na grile alebo v rúre spoločne s baklažánom. Keď je šupka tmavohnedá a začnú sa na nej tvoriť čierne pľuzgiere, papriky vložte do misy a na 20 minút ich zakryte fóliou.

Následne ich ošúpte, odstráňte stopky a jadierka. Ošúpané papriky nakrájajte na drobné kúsky. Tie môžete spoločne s dužinou baklažánu a cesnakom pomlieť v mlynčeku na mäso, prelisovať cez lis na zemiaky alebo pomixovať.

Zmes preložte do hrnca, osoľte, zalejte olejom a za pravidelného miešania varte asi 3 hodiny. Teplotu udržujte tesne pod bodom varu.

Hotový ajvar prelejte do čistých pohárov. Tie môžete následne vložiť otvorené do rúry vyhriatej na 100 °C zhruba na 10 minút. Teplo vytvorí na povrchu šupku zabraňujúcu preniknutiu baktérií.

25 50 75 90