Úvod Novinky Zaujímavosti
Cibuľa, škorica či cesnak s citrónom. Toto sú najlepšie lieky na prechladnutie z prírody
Cibuľa, škorica či cesnak s citrónom. Toto sú najlepšie lieky na prechladnutie z prírody

Cibuľa, škorica či cesnak s citrónom. Toto sú najlepšie lieky na prechladnutie z prírody

Chrípkové obdobie je stále tu. Pomôcť vám dokáže aj prírodná lekárnička.

Trápi vás sezónne prechladnutie, chrípka alebo máte teplotu? Okrem klasických liekov vám môže pomôcť aj prírodná medicína.

Prírodné lieky máte v špajze celkom iste aj vy. Viete, čo vám pomôže uvoľniť upchaté dutiny a čo podporí zníženie teploty?

Screenshot 2024-01-08 at 22-58-37 Sick Woman – Fotky od Canvy.png

  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a zasypte kryštálovým cukrom alebo medom. Dôkladne utlačte a nechajte odležať. Každý deň si dajte lyžicu celej zmesi, alebo jej šťavy.
  • Drievko škorice zalejte dvomi decilitrami vody a krátko povarte, aby sa uvoľnila aróma. Následne vodu sceďte do hrnčeka a prilejte teplé mlieko. Škorica pôsobí antibakteriálne a mlieko zase uľaví boľavému hrdlu.
  • Nadrobno nasekaný cesnak zalejte šťavou z dvoch citrónov. Zmes nechajte odstáť cez noc, následne užívajte po lyžičkách.
  • Chren nastrúhajte najemno, zalejte medom a nechajte cez noc v chladničke. Každý deň si dajte nalačno jednu kávovú lyžičku tejto zmesi.
  • Ak vás trápia upchaté dutiny, pomôže vám zemiak. Uvarte ho v neosolenej vode, ešte horúci roztlačte a zabaľte do plátna. To následne priložte na čelo.

Pri prechladnutí aj chrípke vám účinne pomôže aj zázvor. Pozor si však dajte na ten sušený, varuje výživová poradkyňa Tatiana Jelínek.

„Ten sušený je extrémny, čo sa zahrievania týka. Môže vyvolať až taký vnútorný oheň, takže by som ho až neodporúčala. Pre ľudí, ktorí majú problémy so záhou alebo žalúdkom môže byť veľmi agresívny,“ priblížila Tatiana Jelínek v Rádio Slovensko.

Čerstvého zázvoru sa ale báť nemusíte. Jeho zahrievacie schopnosti sú najmä počas chladných mesiacov nedoceniteľné. Zo zázvoru si môžete urobiť čaj, napríklad v kombinácii s mätou, ale aj liečivý sirup.

25 50 75 90
FOTO: Canva

Živé vysielanie ??:??

Televízia