Úvod Novinky Osobnosti
Moderátor Rádia Slovensko ukázal, ako vyzerá rozcvička pred vysielaním. Toto by mal robiť každý moderátor
Moderátor Rádia Slovensko ukázal, ako vyzerá rozcvička pred vysielaním. Toto by mal robiť každý moderátor

Moderátor Rádia Slovensko ukázal, ako vyzerá rozcvička pred vysielaním. Toto by mal robiť každý moderátor

Súčasný riaditeľ Slovenského rozhlasu Roman Bomboš nám porozprával aj o tom, ako sa pripravuje pred moderovaním.

Dlhoročný moderátor Rádia Slovensko Roman Bomboš je zároveň intendantom tohto rádia a povereným riaditeľom celého Slovenského rozhlasu. Moderátorom je takmer 30 rokov, niekoľkokrát sa stal hudobným redaktorom roka a vyspovedal najväčšie svetové a naše hudobné hviezdy.

roman-bombos-a-jean-michel-jarre

Roman Bomboš a Jean Michel Jarre

Z Rádia Slovensko ste ho mohli 20 rokov počúvať v rannom vysielaní. Splnil si takto detský sen. „Rozhlasové vysielanie som mal stále zapnuté, vyrastal som na tom. Ráno, keď som šiel do školy, mama počúvala dobré ráno. Potom som ho 20 rokov moderoval,“ povedal nám.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Už vtedy som sledoval Eurovíziu a nahrával som si vlastnú. Vzal som kazeťák, platne a uvádzal som ich ako súťažiacich. Po rokoch som to naozaj moderoval,“ hovorí, ako sa malému Romanovi plnil jeden sen za druhým.

Príprava moderátora

Roman vyštudoval slovenčinu a dejepis a ako povedal, aj to niekoľkokrát zúročil pri moderovaní a vo vysielaní. Učil však krátko a z jeho žiakov si radšej spravil respondentov. Podľa neho k nim mal takto omnoho bližšie a aspoň ho začali počúvať.

A ako vyzerá taká príprava pred moderovaním? Predovšetkým si treba rozcvičiť ústa.Keď som robieval ranné vysielanie, cestou do práce som sa musel rozozvučiť. Dôležitá je artikulácia. Dáte si niečo do úst a napríklad vetu: Dnes večer vás všetkých vítame na tomto podujatí. Poviete si to desaťkrát s prekážkou, napríklad prstom v ústach,“ hovorí.

roman-bomboš-s-kolegynou-ivanou-ilgovou

Roman Bomboš s kolegyňou Ivanou Ilgovou

Svaly sa tak namáhajú a pracujú. Skúste si to sami. Dajte prst preč a hneď budete lepšie artikulovať. „Potom sú ešte také, aby sa vám ústa otvorili a aby sa svaly do šírky, aj do výšky pootvárali,“ dodáva.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Ústa nás buď posilnia, alebo sklamú. Treba byť pripravený. A čo sa týka prejavov, treba si zvoliť taký slovník, aby sme sa nezabreptali,“ radí.

Pozrite si takú ústnu rozcvičku vo vyššie priloženom videu.

25 50 75 90

Galéria

roman-bombos-a-petr-muk roman-bomboš-s-janom-lasakom roman-bomboš-a-meky-žbirka roman-bomboš-s-petrom-nagyom roman-bomboš-a-meky-žbirka Roman-bomboš-a-alexander-rybak roman-bomboš-a-aneta-langerova roman-bomboš-s-kapelou-hex roman-bomboš-a-lucie-bila Roman-bombos-a-marie-rottrova

Živé vysielanie ??:??

Televízia