Úvod Novinky Osobnosti
Zomrel francúzsky filmový poklad Alain Delon. Mal 88 rokov
Zomrel francúzsky filmový poklad Alain Delon. Mal 88 rokov

Zomrel francúzsky filmový poklad Alain Delon. Mal 88 rokov

O čestnej palme z Cannes žartoval, že je to posmrtná pocta. V rodine bola vojna o jeho starostlivosť.

V spoločnej tlačovej správe to v nedeľu oznámili jeho tri deti - Alain Fabien, Anouchka, Anthony, že zomrel ich otec slávny herec Alain Delon. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP. Pre francúzsky týždenník Paris Match ešte v roku 2018 povedal: "Viem, že tento svet opustím bez ľútosti." Vyjadril sa tak preto, lebo "všetko ovláda klamstvo a všetko sa prekrúca. Ľudia sa navzájom nerešpektujú a nedržia slovo. Záleží iba na peniazoch. Celé dni sa omieľajú iba zločiny."

Traja muži na zabitie - Alain Delon 1(1).png

Ako doplnil web France Info, francúzsky celosvetovo uznávaný a sledovaný herec Alain Delon zomrel 18. augusta v nedeľu v kruhu svojej rodiny v Douchy v departemente Loiret v strednom Francúzsku.

Alain-Romy-archív

Vo vysielaní na Dvojke

Slovenská televízia a rozhlas so zármutkom prijala správu, že zomrela ikona francúzskeho filmu Alain Delon. Výraznú osobnosť zosnulého herca Alaina Delona si pripomenuli na Dvojke v nedeľu 18. augusta večer (o 20.10 h) v dokumente Romy a Alain: veční snúbenci.

A rovnako na Dvojke aj v pondelok 19. augusta o 21:50 h vo filme Rocco a jeho bratia.

Schneider-Delon-archív

Šialená nenaplnená láska

S Romy Schneider (1938-1982), ktorá zomrela len 43 ročná, prežíval v minulom storočí Alain Delon verejnosťou jeden z najsledovanejších milostných príbehov. Nikdy sa však nestala jeho manželkou. Ako dvadsaťtriročný ešte málo známy herec sa stretol  vo filme Kristýna vtedy s už hviezdičkou filmu Romy Schneider. Tá ho považovala za "nevychovaného grobiána", a Alain Delon sa zasa o nej vyjadril, že je "namyslená nemecká hus".

Pri ceste na filmový festival do Bruselu sa vo vlaku však do seba šialene zamilovali, hoci pri príprave filmu sa stále hádali. Boli spolu necelých šesť rokov a nerozišli sa v dobrom, aj keď po smrti Romyho štrnásťročného syna Davida jej bol oporou, kým onedlho nato herečka zomrela (1982). Alain Delon často vravieval: "Milovať znamená nájsť svoje bohatstvo mimo seba."

alain_delon.jpg

Boj o opateru

Herec Alain Delon sa narodil 8. novembra 1935. Jeho rodičia sa rozviedli a on vyrastal v pestúnskej rodine. Chvíľu pracoval v mäsiarstve svojho otčima a potom vstúpil do armády, kde slúžil v Indočíne. Po návrate začal pracovať ako čašník v Paríži. Keďže upútaval ženy svojim vzhľadom, mal množstvo mileniek. Jedna sa zaňho prihovorila, aby ho pozvali na konkurz do filmu. Tak vznikol filmový fenomén s menom Alain Delon.

V roku 2019 Delon utrpel mozgovú príhodu a odvtedy sa jeho zdravotný stav postupne zhoršoval. Posledné roky jeho života sprevádzali problémy medzi Delonovou osobnou asistentkou Hiromi Rollinovou a jeho deťmi, ktoré mali podozrenie, že ich otca izoluje od zvyšku sveta, psychicky ho týra, nazerá do jeho listov a zneužíva lekárske informácie. Právnou cestou Delonovci napokon dosiahli, že Rollinová sa vlani v lete z jeho domu odsťahovala. Nasledovali však aj spory medzi súrodencami, ktoré sa týkali starostlivosti o otcovo zdravie.

Traja muži na zabitie - Alain Delon.jpg

Desaťročia na dôchodku

Svoju kariéru začal v 50. rokoch, keď mal len 22 rokov. Najvýznamnejším hereckým obdobím Alaina Delona boli 60. a 70. roky, keď hral vo filmoch takých režisérov, ako boli Luchino Visconti (Rocco a jeho bratia, 1960; Gepard, 1963), Michelangelo Antonioni (Zatmenie, 1962), René Clément (V žiari slnka, 1960), Louis Malle (Podivuhodné príbehy, 1968), Jean-Pierre Melville (Samuraj, 1967 a Osudový kruh, 1970).

Filmy natočené od polovice 80. rokov už neboli také úspešné a Alain Delon v roku 1998 ohlásil ukončenie svojej filmovej hereckej kariéry. Neskôr prijal iba drobné filmové roly, napr. vo filme Asterix a olympijské hry (2008).

Od 70. rokov začal Delon niektoré svoje filmy aj produkovať a v 80. rokoch sa pokúsil i o réžiu - vo filme Kto nastaví kožu (1981) a Bojovník (1983).

Alain-Delon-herec-archív

Dôstojník aj homofób?

Jeho talent bol ocenený v roku 1985, keď získal francúzsku filmovú cenu César v kategórii najlepší herec za film Náš príbeh. V máji 2019 počas filmového festivalu v Cannes získal Čestnú palmu za svoju celoživotnú kariéru. "Je to trochu posmrtná pocta, ale ešte za života," zdôveril sa vtedy dojatý herec na pódiu Palais des Festivals.

Udelenie tohto ocenenia Delonovi však sprevádzali kontroverzné reakcie: bol obvinený z mizogýnie a homofóbie a vznikla aj neúspešná petícia za to, aby mu cenu na festivale neudelili.

V roku 1991 získal Alain Delon hodnosť rytiera Čestnej légie a v roku 2005 bol vtedajším francúzskym prezidentom Jacquom Chiracom povýšený do hodnosti dôstojníka Čestnej légie za osobný prínos pre svetové filmové umenie.

25 50 75 90
TASR, AFP, France info

Živé vysielanie ??:??

Televízia