Úvod Novinky Tipy z programu
Je to jednoduché. Takto vám vydrží ovocie v lepšej kvalite omnoho dlhšie
Je to jednoduché. Takto vám vydrží ovocie v lepšej kvalite omnoho dlhšie

Je to jednoduché. Takto vám vydrží ovocie v lepšej kvalite omnoho dlhšie

Stačí jedno pichnutie hmyzu a znehodnotíme si všetko, čo skladujeme.

Výhody jedenia jedného jablka denne pripomínajú odborníci dlhodobo. Toto ovocie patrí u nás k najčastejšie pestovaným aj v záhradkách či v sadoch, v prírode alebo pri rodinných domoch.

Stačí jedno pichnutie hmyzu

Je dobré vedieť, ako ovocie na zimu skladujeme. Najlepšie je, ak na to myslíme už pri zbere. Peter Kováč zo záhradného centra pre Dámsky klub zhrnul zásady správnej manipulácie s jablkom pri jeho zbere, aby sme si plody sami zbytočne neznehodnotili: „Pri dozrievaní jablká nechutia len nám, ale aj rôznym zvieratám, včelám a vtáctvu.“

jablká 16x9.jpg

Stačí jedno pichnutie hmyzom do plodu a jablko sa znehodnotí. Preto odborník odporúča: „Pri dozrievaní odporúčam dať na stromy fľaše so sladkou vodou, ktorá priláka osy viac, ako by ich prilákali dozreté plody.“

Peter Kováč radí záhradkárom, aby na úrodu mysleli už pri starostlivosti o rast stromov: „Nepúšťajte ich rast príliš vysoko, lebo potom potrebujete doplňujúci rebrík, doplňujúcu oporu a niekedy aj doplňujúcu závlahu.“

Lepší rebrík pomôže

Pri možnosti zbierať úrodu zo zeme získate podľa odborníka viac výhod naraz: „Stromy budú dozrievať rovnomerne, aj keď v horných častiach budú určite dozrievať skôr.“

jablká-Henrich-Mišovič-TASR

Ak už máte stromy vyššie a potrebujete na oberačku rebrík, potom podľa Petra Kováča vyberajte rozumne: „Zadovážte si lepší, lebo slabšie rebríky sa vedia ohnúť, alebo veľmi zaboriť do zeme, ak je vlhko.“ Riešením je aj kúpa kvalitnejšieho podberáka, s ktorým sa dostaneme k vyššie rastúcim plodom oveľa pohodlnejšie.

So stopkami sú na uskladnenie

Jablká podľa odborníka trhajte so stopkami: „Bez stopiek trháme len jablká, ktoré ideme rýchlo skonzumovať a so stopkami vtedy, keď ich chceme uskladniť.“

V domácich podmienkach vydržia jablká aj do marca či apríla ďalšieho roka, ak im zabezpečíme dobré skladovacie priestory, akými sú podľa Petra Kováča: „Pivnice, kde je stála vlhkosť a teplota.“

Priebežne raz za tri mesiace každú debničku prezrite, aby sa od niektorého plodu, ktorý napadne hniloba, nerozšírila ďalej. K dobrým radám patria aj tie, aby sa jablká neskladovali v blízkosti zemiakov, cibule či cesnaku, lebo jablká dokážu do seba absorbovať rýchlo pachy z týchto plodín.

Viac sa dozviete, ak budete sledovať Dámsky klub aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia