Úvod Novinky Osobnosti

Toto bol moment, kedy si Peter Dvorský povedal, že sa bude venovať opere. Mal len 11 rokov

Náš najslávnejší operný spevák bude súčasťou novej relácie Sieň slávy.

Toto bol moment, kedy si Peter Dvorský povedal, že sa bude venovať opere. Mal len 11 rokov

Peter Dvorský nazývaný aj slovenský Pavarotti je pokladom nášho národa. V 80-tych rokoch bol zaradený medzi štvoricu top operných spevákov sveta. Domingo, Pavarotti, Carreras a Dvorský.

Peter Dvorský bude súčasťou našej novej relácie Sieň slávy, ktorá na obrazovky Jednotky príde od 10. októbra.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do opery SND ho angažovali v roku 1972 a prvý úspech prišiel v roli Lenského v opere Eugen Onegin. K tomu sa viaže aj jedna jeho krásna spomienka. Operu totiž začal milovať už ako veľmi mladý chlapec.

"Keď som prišiel ako mladý 16-ročný chlapec do Bratislavy na konzervatórium, tak som chodieval veľmi často do opery. Každý týždeň. Pani vychovávateľky neboli nadšené, lebo záverečná bola o 21.30 a ja som chodil o 22.30. Čiže som bol najhorší v dochádzke. Ja som ju začal vnímať veľmi intenzívne a začal som ju ľúbiť," povedal nám.

"Prvýkrát naživo som ako chlapec bol v opere, videl ju a počul tiež v Slovenskom národnom divadle. Mal som 11 rokov a boli sme školský zájazd. Boli asi dve alebo tri školy, tri triedy a boli sme v Bratislave na Eugenovi Oneginovi a vtedy ma to zobralo. Tá hudba bola prenádherná a hlavná postava bol básnik Lenský- tenor a ten ma zaujal," dodal Peter Dvorský.

Potom si túto úlohu aj sám zahral. Sledujte veľkolepú reláciu Sieň slávy od 10. októbra na Jednotke.

25 50 75 90