Úvod Novinky Osobnosti

Päť rokov od smrti božského Karla Gotta. Vieme, aký dostával dôchodok

Pozrite sa, koľko mal za socializmu honorár v Nemecku a koľko dostal za jednu platňu.

Päť rokov od smrti božského Karla Gotta. Vieme, aký dostával dôchodok

Onedlho 1. októbra uplynie už päť rokov, čo do hudobného neba odišiel legendárny Karel Gott (1939-2019). V Slovenskej televízii sme vtedy videli vďaka vzácnym záznamom z televízneho archívu naozaj jedinečné zábery z jeho života na Dvojke v relácii Noc v archíve.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teraz si túto reláciu môžete pozrieť opäť v našom videu. Sú tu zábery, ktoré boli vysielané na televíznych obrazovkách často iba raz, alebo len parkrát a sú jedinečné.

Karel Gott a Bratislavská lýra 1968

Spevák Karel Gott bol známy svojim nezvyklo vrelým vzťahom k svojim fanúšikom, ktorých ani päť rokov po smrti neubúda. Už vtedy pri nástupe na československú hudobnú scénu v 60-tych rokoch minulého storočia, ako môžete počuť z nášho videa, na otázku ako vníma obdivovateľov, povedal:

„Samozrejme, že obdivovatelia sú pre mňa doping. Pri každom predstavení rozhoduje ten moment, keď prídem na javisko. Predtým je tréma, trošku strach a ako prídem na javisko, tak sa rozhodne, kto tam sedí a ako ma prijal. Bol by som rád, keby už v tých prvých radoch sedeli tí mladí skutoční obdivovatelia.“

Božský hlas zostáva

Božský hlas stále obdivujú oba československé národy a sledujú každú informáciu, ktorá prenikne na verejnosť z jeho života. Ako pripomenula česká CNN Prima NEWS, za života Karla Gotta sa v spoločnosti aj verejne špekulovalo, akú výšku dosahuje dôchodok svetovo známeho speváka.

28072013S_Pleso_Kempinski_Gott_7078642.jpg

Niektoré média uvažovali, že penzia Karla Gotta mala dosahovať okolo sto tisíc českých korún mesačne (štyri tisíc eur). Spevák podľa českého denníka Blesk sa vtedy voči takejto informácií ohradil:

„Je to totálny nezmysel. Keď som vo veku 65 rokov získal nárok na penziu, bola jej výška okolo 20-tisíc korún (800 eur).“

Nároky pre pozostalých

Vďaka postupnej valorizácii za pätnásť rokov poberania dôchodok predstavoval podľa českého denníka Aha! necelých 35 tisíc českých korún (1400 eur), presne 34550 Kč. Denník Blesk po smrti Karla Gotta v roku 2019 pripomenul príjmy, ktoré z toho vyplynuli pre jeho blízkych pozostalých, ak o tieto dávky požiadali sociálnu poisťovňu:

„Podľa našich prepočtov má Ivana nárok na vdovský dôchodok vo výške 18910 korún (756 eur) a jeho dcéry Charlotte Ella a Nelly Sofia každá sirotský dôchodok vo výške 15782 korún (631 eur).“

Z dôchodku nemal ani korunu

Česká CNN Prima NEWS však upozornila, že Karel Gott celý svoj dôchodok posielal na charitu. Na príjem zo sociálnej poisťovne nebol odkázaný, veď už za socializmu bol nielen niekoľkonásobným Zlatým slávikom, ale aj milionárom:

„Ako jeden z mála vtedajších československých spevákov mohol podľa svojej chuti vystupovať v Západnom Nemecku. A tam mal doslova žatvu. Za jedno vystúpenie si u našich západných susedov účtoval v roku 1982 spolu s doprovodným Orchestrom Ladislava Štaidla zhruba 160 tisíc korún (dnes 6400 eur, vo vtedajšom kurze však zjavne viac).“

Slováček-Pavel-Neubauer-TASR

Spomienky Felixa Slováčka

Pre CNN Prima NEWS sa vyjadril aj člen vtedajšieho súboru Felix Slováček, že Gottov honorár bol logicky zďaleka najvyšší: „Láďa Štaidl mal sociálne cítenie a rozdeľoval to veľmi spravodlivo. Karel mal zhruba polovicu celého honoráru, čo si plne zaslúžil. Po ňom bral najviac ako kapelník Láďa a po ňom asi ja.“

Ako CNN Prima NEWS dodala, Karel Gott dostával za jeden kus predanej platne zhruba 30 halierov. Tento fakt pri „pri miliónových predajoch“ vytváral ďalší veľmi slušný príjem, ktorý za šesťdesiat rokov spevákovej kariéry ho dokázal slušne finančne zabezpečiť.

Preto starobný dôchodok spevák Karel Gott mohol pätnásť rokov posielať na charitu, ale aj tak to bol od neho veľmi pekný príklad solidarity s inými menej úspešnými ľuďmi.

Zdroj: CNN Prima NEWS, Aha!, Blesk.cz, TASR, archív STVR, Slovenská televízia - Stanislav Háber
25 50 75 90