Úvod Novinky Osobnosti

Jimmy Carter dosiahol ďalší rekord, oslavuje storočnicu a bráni ženy na svete

So ženou Rosalynn boli manželmi neuveriteľných 77 rokov. Precestovali spolu 145 krajín sveta.

Jimmy Carter dosiahol ďalší rekord, oslavuje storočnicu a bráni ženy na svete

Mysliteľ a filozof Jimmy Carter dosiahol viacero prvenstiev a to nielen vlastným pričinením, keď bol napríklad prvým z amerických prezidentov, ktorý sa narodil v nemocnici.

Jimmy-Carter-AP-TASR

Sen má na dosah

Za jeho prezidentského obdobia (1977-1981) neboli USA v žiadnom vojenskom konflikte. Jimmy Carter je najdlhšie žijúcim americkým prezidentom. Narodil sa 1. októbra 1924 a oslavuje storočnicu.

Poznáme viacero jeho hlbokých analýz stavu sveta, keď okrem iného o úlohe americkej demokracie vo svete povedal: „Nemôžeme byť svetovým vodcom mieru a súčasne svetovo najväčším výrobcom zbraní.“

S manželkou Eleanor Rosalynn Smith Carter (1927-2023) bol ženatý 77 rokov. Podľa vlastného vyjadrenia sa chcel dožiť stovky, aby v tohtoročných voľbách mohol voliť Kamalu Harris na čelo USA.

Tento sen má už na dosah ruky. Jimmy Carter žije totiž v štáte Georgia, kde predčasné hlasovanie bude už 15. októbra a teda má šancu sa na ňom zúčastniť.

Rosalynn-Jimmy-Carter-AP-SITA

Manželia Jimmy a Rosalynn

Takže o dva týždne odovzdá hlas kandidátke Demokratickej strany, za ktorú bol aj on prezidentom, keď v prezidentských voľbách porazil v roku 1976 republikánskeho kandidáta Geralda Forda. Ak by to zdravotný stav Jimmymu Carterovi umožnil sa zúčastniť aj inaugurácie nového amerického prezidenta, tak by to bol ďalší rekord takmer 48 rokov od jeho inaugurácie.

Prezidenta Jimmy Cartera poznáme aj ako spisovateľa dejepisných kníh. Vydal však aj historický román z osemnásteho storočia Sršie hniezdo z prostredia amerického juhu. Ďalej diela ako Život vo viere – spomienky a skúsenosti.

V knihe Ženy, náboženstvo, násilie a moc sa podrobne zaoberal predsudkami, diskrimináciou, násilím a skresleným výkladom náboženských textov ako Biblie, či Koránu a ďalších v prípade ženskej nerovnosti vo svete. S manželkou Rosalynn navštívil Jimmy Carter 145 krajín sveta.

Spoločne založili neziskovú organizáciu The Carter Center, ktorá pôsobila takmer v polovici týchto zemí.

prejav-Jimmy-Carter-AP-SITA

Falošný výklad náboženstiev

Ako zistil v týchto krajinách, nerovnosť medzi pohlaviami rastie čoraz rýchlejšie aj v súčasnosti. Platí to ako pre chudobné, tak aj veľmi bohaté krajiny.

A Jimmy Carter si uvedomuje ekonomickú nerovnosť vo svete, ale za všeobecne vynechávaný problém celosvetovo považuje depriváciu a týranie žien a dievčat, ktoré vychádzajú z falošného výkladu náboženských textov, z rastúcej tolerancii voči násiliu a vojnám.

Podľa názoru Jimmy Cartera, takýto príklad svetu poskytli, žiaľ, aj samotné Spojené štáty americké. Okrem veľkého utrpenia žien to má podľa Cartera zničujúci dopad na ekonomiku, keďže k prosperite nemôže tak prispieť takmer polovica ľudskej populácie na Zemi. Za svoju charitatívnu prácu získal Jimmy Carter v roku 2002 Nobelovu cenu za mier.

Kuba-Raúl-Castro-Jimmy-Carter-AP-SITA

Na Kube s Raúlom Castrom

Mysliteľ, humanista a 39. americký prezident James (Jimmy) Eart Carter, Jr. sa narodil 1. októbra 1924 v Plains v štáte Georgia v USA ako najstarší zo štyroch detí obchodníka, farmára a zákonodarcu Jamesa Earla Cartera (1894-1953) a zdravotnej sestry a sociálnej aktivistky Bessie Lillian Gordy (1898-1983).

V štáte Georgia žilo z jeho rodiny už sedem generácií, keď jeho praprastarý otec L. B. Walker Carter (1832-1874) bojoval v občianskej vojne v konfederačnej armáde. Jimmy Carter študoval na Námornej akadémii v Annapolise. Po službe v námorníctve v Atlantickom a Tichom oceáne študoval jadrovú fyziku na Union College v Schenectady.

Po návrate do rodnej obce Plains vstúpil do politiky ako člen Demokratickej strany. Postupne sa stal senátorom a guvernérom Georgie, potom americkým prezidentom. V politike sa zameriaval na ekológiu, národnú energetickú politiku a odstraňovanie rasistických bariér.

Jimmy-Carter-bývalý-diktátor-Husní-Mubarak-AP-SITA

Legendárna dohoda v Camp Davide

V medzinárodnej politike pôsobil ako mierotvorca, keď sa zaslúžil o uzatvorenie dohôd medzi Egyptom a Izraelom známych ako dohody z Camp Davidu, dohody o Panamskom prieplave, nadviazanie diplomatických stykov s Čínou a pokračovaní rozhovorov o strategických zbraniach so Sovietskym zväzom SALT II (Strategic Arms Limitation Talks).

Zmluvu SALT II Jimmy Carter parafoval 18. júna 1979 vo Viedni s vtedajší ruským diktátorom Leonidom Brežnevom. V novembri v roku 1980 Jimmy Cartera porazil v prezidentských voľbách Ronald Reagan (1911-2004).

Z dlhoročného manželstva má Jimmy Carter štyri deti a sú nimi John William (*1947), James Earl (*1950), Donnel Jeffrey (*1952) a Amy Lynn (*1967).

Zdroj: TASR, AP/SITA, theelders.org, tridistri.cz, Správy STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90