Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

Súťažiace Miriam a Elizabeth: Miriam si odskočila zo školskej lavice, Eli si užíva rolu babky

Posledná dvojica finalistiek, na ktoré sa môžete tešiť už čoskoro.

Súťažiace Miriam a Elizabeth: Miriam si odskočila zo školskej lavice, Eli si užíva rolu babky

Za pekárske pultíky sa postavia aj Miriam a Elizabeth. Obe majú svoje pekárske sny. Zatiaľ čo Eli bola krôčik od ich splnenia, Miriam má pred sebou ešte dlhú cestu.

Pekárka Elizabeth

Elizabeth je najstaršia súťažiaca z tohtoročnej finálnej dvanástky. Na Slovensku už žije 25 rokov a s manželom si užívajú pohodové dni v Stupave pri Bratislave. Najväčšiu radosť jej robí vnučka, ktorá jej doma drží palce.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci Eli pečie už dlhé roky, keď sa povie „pekárska cesta“, hneď si spomenie na nezabudnuteľnú dedinskú svadbu. Napiecť koláče na takúto svadbu nie je žiadna malina, obzvlášť ak sú pekárky iba dve. „U susedky bola svadba a my sme sa zobrali s kamarátkou, že napečieme. My dve napečieme na celú svadbu,“ spomína na Eli.

Rýchlo však zistili, že to bola veľká výzva. Koláče sa hromadili, až zaplnili celú izbu. „Na svadbu sa piekli iba rezy, ale strašne veľa druhov. Pamätám si, že po celej dlážke v izbe boli rezy, rezy a rezy,“ opisuje svoj najťažší pekársky deň. „Veľa z nich išlo do koša, ale nevadí. Bolo toho veľa, bolo to pre nás dve náročné, ale my sme to zvládli,“ vraví hrdo už ostrieľaná pekárka Eli.

Keď sa Elizabeth pustí do pečenia, potrebuje v dome ticho a priestor iba pre seba. „Potrebujem pokoj v kuchyni. Aj keď mi muž dáva veľa otázok, tak ho posielam preč. Piecť potrebujem sama,“ vraví Eli.

Svoj sen o cukrárni mala už na dosah, no pandémia Covid-19 jej plány zmarila. „Chcela som cukráreň. Už sme mali aj vybratú, ale akurát bola korona, tak sme sa toho vzdali. Od vtedy som o tom už nepremýšľala,“ opisuje Elizabeth.

Možno práve vďaka šou Pečie celé Slovensko sa Elizabeth znovu odhodlá ísť za svojimi snami.

 

Pekárka Miriam

Miriam je najmladšia z finálnej dvanástky. Študentka strednej školy si už stihla vypestovať vášeň pre pečenie, a to najskôr prostredníctvom zdravých dezertov.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Začala som zdravými koláčikmi a neskôr som pokračovala klasickými koláčmi,“ prezrádza Miriam, ktorá sa v kuchyni cíti najlepšie, keď je sama. „Mám rada kľud, pečiem a potom im to dávam ochutnávať,“ hovorí s úsmevom.

Miriam má veľké sny ďaleko za hranicami. Chcela by si otvoriť vlastnú cukráreň v New Yorku a spoznávať svet. A čoho sa najviac obáva? Ak sa povie pekárska nočná mora, tak jej okamžite napadne zhorený korpus. To by v súťaži rozhodne nepotrebovala. „Zhorí mi korpus a nič nestihnem,“ zamýšľa sa nad svojou obavou Miriam.

Miriam bude držať palce celá rodina a predovšetkým mama, ktorá ju v tejto záľube podporuje.

Držte im palce aj vy už 29. septembra o 20:30 na Jednotke! 

25 50 75 90