Úvod Novinky Tipy z programu
Ochutnali by ste polievku z netopiera? Nájdete v nej hlavu, oči, aj zuby
Ochutnali by ste polievku z netopiera? Nájdete v nej hlavu, oči, aj zuby

Ochutnali by ste polievku z netopiera? Nájdete v nej hlavu, oči, aj zuby

Danka nás v relácii Cestou necestou previedla po súostroví Palau v Mikronézii.

Gastronomický cestopis Cestou necestou nás pravidelne zoberie do neprebádaných kútov sveta, kde nám miestni a Slováci, ktorí tam žijú, ukazujú kuchárske špeciality. V dávnejšej časti nás Slovenka Danka sprevádzala po Palauskej republike, ktorú tvorí asi 340 ostrovov v Mikronézii.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku

Celú epizódu si pozrite v našom archíve.

Úradnými jazykmi sú palaučina a angličtina, s výnimkou niektorých vzdialenejších ostrovov, kde angličtinu vystriedali lokálne jazyky. Palau patrí medzi najekologickejšie miesta sveta, hoci žije prevažne z turizmu.

Na ostrove Koror sa nachádza miestna univerzita a jednou z profesoriek na nej je aj Slovenka Danka. Danka pochádza z Trenčína a na Palau prišla pred 16 rokmi. Založila s domácimi neziskovú organizáciu, ktorá zastrešuje mimoškolské aktivity pre miestne deti a poskytuje možnosti rozvoja aj tým z ekonomicky slabších rodín.

Na Slovensku pracovala aj ako novinárka a fotografka a svoje nadanie zúročila aj na Palau. Ukázala nám špeciality z miestnej kuchyne, ktoré sú pre niektorých až šokujúce. „Sme v reštaurácii, ktorá má rôzne domorodé špeciality. Najznámejšia a najobľúbenejšia je polievka z netopiera,“ hovorí Danka.

„Ako vidíte, má to všetko. Hlavu, zuby, oči. Je to väčšinou tradičné jedlo na oslavu alebo rodinnú udalosť. Niekedy dávajú dovnútra aj zeleninu, ale táto je klasická ako vývar z netopiera. Vonia ako kuracia alebo z prepeličky,“ dodáva. Ochutnali by ste?

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia