Úvod Novinky Tipy z programu
Je domáci sirup zdravší než kupovaný? Slová odborníka vás asi nepotešia
Je domáci sirup zdravší než kupovaný? Slová odborníka vás asi nepotešia

Je domáci sirup zdravší než kupovaný? Slová odborníka vás asi nepotešia

Chutia vám sirupové vody a hľadáte zdravšiu alternatívu?

V tom prípade ste sa zrejme domnievali, že sirupy vyrobené doma, sú tou správnou voľbou. Michal Páleník, expert na zdravý životný štýl, však pre Rádio Slovensko vysvetlil, že ani domáce sirupy nie sú pre naše zdravie ideálne. Dôvodom je veľké množstvo cukru.

Voda s citrónom

Celý rozhovor s odborníkom nájdete na tomto odkaze.

„V porovnaní s bežne dostupnými komerčnými sirupmi je z nutričného hľadiska rozdiel minimálny. Pre príklad uvediem napríklad obľúbený domáci bazový sirup. Tam je pomer vody a cukru asi jedna k jednej. Rovnaký pomer je však dodržaný aj v prípade klasických kupovaných sirupov,“ vysvetlil Michal Páleník.

Dodal, že akýkoľvek sirup s vysokým obsahom cukru je pre ľudský organizmus nevhodný. „To, že tam pridáme kúsok domácej bazy, to už nehrá nejaký zásadný rozdiel v nutričných hodnotách. Jednoducho sa v oboch prípadoch jedná o kalorickú bombu.“

Hlavu však vešať nemusíte. Domáce sirupy majú predsa len v niečom navrch. Neobsahujú konzervanty, adidíva či umelé farbivá. „Pri výrobe domácich sirupov máme prehľad o tom, čo do nich dávame. Takže keď už si máme vybrať medzi kupovaným a domácim, ten druhý je o niečo lepší,“ uzavrel odborník.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia