Úvod Novinky Tipy z programu
Trápia vás kŕčové žily či vysoký krvný tlak? Pomôcť vám môže liečba pijavicami
Trápia vás kŕčové žily či vysoký krvný tlak? Pomôcť vám môže liečba pijavicami

Trápia vás kŕčové žily či vysoký krvný tlak? Pomôcť vám môže liečba pijavicami

Ak ste práve prevrátili očami, čítajte ďalej.

Liečba pijavicami nám na prvý pohľad môže pripadať odpudivá, pravdou však je, že tieto malé zvieratká nám dokážu pomôcť s rôznymi zdravotnými ťažkosťami. O celej procedúre sme sa v Rádiu Regina Stred porozprávali s terapeutkou Alexandrou Kršteníkovou.

O vhodnosti liečby pijavicami sa vždy vopred poraďte so svojím lekárom. Hirudoterapia nenahrádza inú liečbu.

„V tejto dobe veľa ľudí opäť vyhľadáva praktiky pochádzajúce z dávne minulosti a práve tieto pijavice vďaka svojim liečebným schopnostiam dokážu riešiť mnoho zdravotných problémov,“ priblížila Alexandra Kršteníková.

Bolesti nôh

Pre koho je podľa nej liečba pijavicami, teda hirudoterapia vhodná? „Primárne je vhodná pre ľudí, ktorých trápi hustá krv. Vhodná je teda pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidmi,“ uviedla. Terapeutka vysvetlila, že pijavice vylučujú hirudín, ktorý má antikoagulačné účinky, a teda riedi krv. „Terapia pijavicami preto nie je vhodná pre ľudí s poruchami zrážanlivosti krvi, teda pre ľudí, ktorí majú príliš riedku krv a trpia napríklad hemofíliou.“

Ako celá procedúra prebieha? Pripravte sa na zhruba 20-minutovú procedúru, počas ktorej budete mať na tele asi desať pijavíc. Tie vám na telo priloží terapeutka. Bolesti sa obávať nemusíte. „Pocitovo je to asi také, ako keď sa popŕhlite. Pijavica vylučuje aj anestetikum, takže v mieste zahryznutia necítite, že tam je,“ popísala Alexandra Kršteníková.

Celý rozhovor s Alexandrou Kršteníkovou si môžete vypočuť na tomto odkaze.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia