Úvod Novinky Tipy z programu
Nedodržiavate tieto zásady pri opaľovaní? Môže sa vám to vypomstiť
Nedodržiavate tieto zásady pri opaľovaní? Môže sa vám to vypomstiť

Nedodržiavate tieto zásady pri opaľovaní? Môže sa vám to vypomstiť

V lete musíme rátať so silnejším UV žiarením, aj keď je zamračené.

V Rádiu Slovensko sa Dáša Omastová zamerala na aktuálne riziká opaľovania. Aj keď na to v horúčavách rýchlo zabúdame, nechránený pobyt na slnku spôsobuje:

  • predčasné starnutie pokožky
  • pigmentové škvrny
  • zvýšené riziko rakoviny kože

kúpalisko-Stanislav-Háber-RTVS

Dôležitosť ochrany

Takýto nechránený pobyt na slnku sa nám podľa odborníkov môže vypomstiť aj po rokoch. Nemusíme následky vidieť hneď. Koža má schopnosť pamätať si tepelné zranenia.

Opaľovacie alternatívy. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odborníčka dermatovenerologička MUDr. Michaela Duchoňová, PhD. hovorí o viacerých prípravkoch dostupných na trhu „Okrem klasických krémov sú tu fluidné textúry aj mlieka, spreje, oleje, peny, opaľovacie hmly, ale existujú i tyčinky na pery, tónované krémy, či mejkapy."

  Interbeuty2013-TASR

Nevýhody populárnych mejkapov

A práve po mejkapoch a púdroch, či podkladových bázach s ochranným faktorom v lete siahajú mnohé dámy. Chemička a blogerka v oblasti starostlivosti o pokožku Katarína Balabánová však varuje, že to stačiť vôbec nemusí: „Ich nevýhoda je tá, že si nenanesiete dostatočné množstvo. Kto si nanesie dostatočné množstvo, môže ísť robiť figurínu do múzea madam Thousand, lebo bude naozaj vyzerať ako vosková figurína."

mejkapy-TASR

Iba najvyšší platí

Čo teraz, vysvetľuje Katarína Balabánová, že so slnečnou ochranou by sme nemali až tak príliš kalkulovať: „Mám napr. ochranný krém s ochranou pred slnečným žiarením SPF 30 a potom mám mejkap s ochrannou SPF 20. Veľakrát si ľudia myslia, že teda majú ochranu s faktorom SPF 50, ale nie je to tak. Ochrana sa nesčítava. Vždy je to iba o najvyššom faktore."

Podľa odborníkov je v lete najvyššia istota prípravok s faktorom SPF 50 a odporúčajú ho nanášať pravidelne, teda vždy. Z pokožky sa totiž postupne počas dňa stráca.

Ideálny môže byť spomínaný púder na tvár. Ak už máme mejkap, mali by sme ochranu SPF reaplikovať. A to dokonca v intervaloch každé dve až tri hodiny. Pritom je nutné dať si pozor na množstvo a poriadne si pleť prepudrovať.

opalovanie-TASR-František-Iván

Bez efektu masky

Pri dlhšom pobyte na slnku dobrú službu urobí aj tzv. hmla v spreji, prípadne tuhé tyčinky, na čo upozorňuje Katarína Balabánová, keď dodala: „Neviditeľná hmla alebo tyčinka s SPF vyzerá ako deodorant, ak sa použije dostatočné množstvo, nevzniká efekt masky, čo spraví mejkap."

A nezabúdajme ani na to, že pokožka si v lete zaslúži našu extra starostlivosť. Dobrou voľbou sú ľahké hydratačné krémy, či séra, ktoré obsahujú: panthenol, aloe vera, či betaín. Veď hydratačné glyceríny nielen hydratujú pleť, ale ju aj upokojujú.

25 50 75 90
Foto: TASR, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia