Úvod Novinky Tipy z programu
Vďaka tomuto mužovi poznajú Piešťany na celom svete. Kto bol Ľudovít Winter?
Vďaka tomuto mužovi poznajú Piešťany na celom svete. Kto bol Ľudovít Winter?

Vďaka tomuto mužovi poznajú Piešťany na celom svete. Kto bol Ľudovít Winter?

Preslávil kúpele Piesťany a prežil krutý osud.

V kúpeľoch v Piešťanoch stretnete nielen našincov, ale aj mnoho zahraničných rekreantov najmä z arabských krajín či Izraela.

Winter-Lukáš-Grinaj-TASR

Zakázali mu vstup do kúpeľov

Odborníčka na cestovný ruch Agáta Mikulová vo vysielaní Dámskeho klubu hovorila o vyhľadávanej možnosti pre turistov: „Kto príde do Piešťan a má záujem dozvedieť sa viac o inšpiratívnom Ľudovítovi Winterovi, dostane slúchadlá. Prechádza sa centrom mesta a v jednotlivých lokalitách vie zažiť staré časy. V počúvanej inscenácii ho herci vtiahnu do deja. Každým pohnú emócie, lebo Winter prežil náročnú dobu.“

DK_Rectangle.jpg

Zakladateľ kúpeľov Ľudovít Winter sa narodil v roku 1870 v Šahách. Zomrel v roku 1968 v chudobe. Komunisti mu šokujúco zakázali vstup aj na Kúpeľný ostrov.

Do Piešťan vtedy ako do dediny pri Váhu prišiel v roku 1889. V roku 1912 tu otvoril luxusný secesný hotel Thermia Palace. Ten prepojil s kúpeľmi Irma a vznikali ďalšie legendárne stavby.

Winter-kúpele-Lukáš-Grinaj-TASR

Vymyslel výživný puding

Vďaka jeho húževnatosti sa Piešťany stali vo svete vyhľadávanou značkou. V 2. svetovej vojne bol pre svoj židovský pôvod uväznený v koncentračnom tábore v Terezíne. Oslobodenia sa dožil vo veku 75 rokov a vážil len 45 kíl.

Na Kolonádovom moste v Piešťanoch majú sochu Ľudovíta Wintera v životnej veľkosti. Jej autorom je sochár Roman Hrčka. Po návrate z pekla Terezína vymyslel Ľudovít Winter výživný puding pre vojnou zbedačené deti.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Požehnaný prameň zdravia

Pre turistov pripravujú podobné inscenované sprievodcovské programy venované pamiatke slávneho českého maliara Alfonsa Muchu. Odborníčka na cestovný ruch Agáta Mikulová dodala: „Vo svete uznávaný český maliar Alfons Mucha chodil pravidelne do Piešťan.“

Kúpeľom daroval svoj slávny obraz: Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia. Namaľoval svoju chorú dcéru na invalidnom vozíku. Liečila sa totiž v Piešťanoch.

Winter-Henrich-Mišovič-TASR

Viac sa o aktivitách pre turistov v trnavskom regióne dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia