Úvod Novinky Tipy z programu

Grilovacia sezóna je tu. Pozor na rakovinu hrubého čreva, toto sú zásady zdravého grilovania

Neohrozujte svoje zdravie. Stačí iba pár malých zmien.

Grilovacia sezóna je tu. Pozor na rakovinu hrubého čreva, toto sú zásady zdravého grilovania Zdroj: pixabay

Grilovačka je ideálny spôsob, ako pohostiť rodinu či priateľov. Klobása, marinované bôčiky či hamburgery, rôzne dresingy a do ruky vychladené pivo. K tomu dobrá nálada, hudba a teplý večer pod hviezdami. Presne na tieto momenty sa tešíme celú zimu.

Tajomstvo mojej kuchyne - recept.jpg

Treba si však uvedomiť, že pri nesprávne pripravenom jedle trpí najmä naše zdravie.

Nedovoľte, aby z prijemných večerov vznikli nepríjemné zdravotné problémy. Stačí dodržať tieto zásady. V Rádio Slovensko ich zhrnul odborník na zdravý životný štýl Michal Páleník.

1. Mäso príliš neprepekajte. Dajte si záležať, aby ste mäso nespiekli viac ako je treba. Čierne spáleniny sú karcinogénne a nášmu zdraviu škodia.

2. Vyberte si nízkotučné potraviny. Najčastejšou chybou je, že siahame po mäse a syroch s vysoký podielom tuku. Skúste ich vymeniť za dietnejšie.

3. Mäso, najmä to s vysokým podielom tuku, pečte na ražni. Prebytočný tuk odkvapká.

4. Klobásy, ale aj iné mäsové produkty konzumujte so zeleninou. Zelenina obsahuje veľké množstvo látok, ktoré na seba viažu toxíny a karcinogény, ktoré spečené mäso obsahuje. Tak sa tieto škodlivé látky dostanú rýchlejšie von z tela, čím sa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

5. Kupované dresingy a marinády vymeňte za domáce. Existuje množstvo jednoduchých receptov na domáce omáčky. Siahnuť môžete aj po bielom jogurte a horčici. Skúste jednoduché tzatziki a nešetrite ani zdravými bylinkami.

25 50 75 90