Úvod Novinky Tipy z programu
Uveriť hoaxom je jednoduché. Na toto si dávajte pozor!
Uveriť hoaxom je jednoduché. Na toto si dávajte pozor!

Uveriť hoaxom je jednoduché. Na toto si dávajte pozor!

Čítajte pozorne a premýšľajte. Čo tá správa znamená?

Sociálne siete sú dokonalou úrodnou pôdou pre rôzne hoaxy a iné nepravdivé či dokonca škodlivé informácie. Brániť sa im je niekedy ťažké. Rýchlo a radi zdieľame informácie, ktoré nám zapadajú do nášho vnímania sveta.

Navyše, vo víre množstva informácií máme problém s rozpoznávaním faktov, a tak sa nám ľahko stane, že zdieľame aj také, ktoré faktami nie sú. Ako sa ubrániť pred publikovaním hoaxov? Pre Rádio_FM o tom hovoril Tomáš Halász, spoluzakladateľ startupu zameraného na moderovanie internetových diskusií.

seniori.1.jpg

Neunáhlite sa

Predtým, ako niečo v rýchlosti a neuvážene zdieľate, zastavte sa. „Je dôležité mať takú kontrolku, či to nie je iba nejaká emočná informácia, na ktorú som sa nachytal. Nadýchnuť sa párkrát, prečítať si to znova, overiť si to na nejakom inom zdroji,“ hovorí Tomáš Halász.

Hoaxy parazitujú najmä na spoločenskej neistote a kríze. V obdobiach, kedy je atmosféra v spoločnosti napätá sa rôzne dezinformácie a nepodložené tvrdenia množia omnoho rýchlejšie ako fakty. Prečo im tak ľahko naletíme? Pretože sa hrajú s našimi emóciami a tým s ich ľahko zapamätáme.

sociálne siete.jpg

Overujte si informácie, hľadajte fakty a všímajte si súvislosti. „Často sa hovorí, že počujeme ʻja som počul od kamaráta kamaráta, ktorý tam pracovalʼ...“ pripomína známu frázu Tomáš Halász. Väčšina nepodložených a pochybných tvrdení je zasadená do kontextu "známeho známy".

Útoky trollov

Na internete pôsobia takzvaní trollovia, ktorí zámerne šíria hoaxy a dezinformácie. „Nejde im o to, aby vás presvedčili, aby povedali niečo faktické alebo svoj názor. Ide im o to, aby vyvolali diskusiu, ktorá bude emočná,“ vysvetľuje Tomáš Halász. Pri svojom útoku používajú sarkazmus, iróniu alebo osobné narážky. Diskusiu menia na bojisko.

Ako spoznáte trollí profil? Pozrite sa napríklad, kedy bol vytvorený. Väčšinou ide o nové, pár týždňové či mesačné profily používateľov, ktorí aktívne burcujú diskusie.

Pri surfovaní na internete a sledovaním rôznych diskusií teda nezabudnite na základný princíp overovania. Nenechajte sa vtiahnuť do víru burlivých diskusií a zachovajte chladnú hlavu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia