Úvod Novinky Tipy z programu
Tiež radi ponocujete? Podľa vedeckých výskumov takýto ľudia žijú kratšie
Tiež radi ponocujete? Podľa vedeckých výskumov takýto ľudia žijú kratšie

Tiež radi ponocujete? Podľa vedeckých výskumov takýto ľudia žijú kratšie

Prečítajte si, čo všetko hrozí ľuďom, ktorí zvyknú byť aktívni najmä v noci.

Podľa vedeckej štúdie, o čom informovali na Jednotke, ľudia aktívni najmä v noci vedú nezdravý spôsob života.

Spiace dieťa

Vysoké riziko

Riziko predčasnej smrti je preto u nich o deväť percent vyššie, ako u ľudí, ktorí vstávajú skoro ráno tzv. rannými vtáčatami a sú aktívni cez deň. Vedci sledovali vplyv chronotypu (prirodzený sklon človeka spať v určitom čase) na zdravie.

fajčenie-Stanislav-Háber-STVR

Vedci z Helsinskej univerzity publikovali svoje výsledky skúmania vo vedeckom časopise Chronobiology International. Výsledky naznačujú, že vnútorné biologické hodiny nepriamo ovplyvnili aj úmrtnosť skúmaných ľudí.

Na vine je nezdravý životný štýl

Nesúviselo to však priamo s časom a množstvom spánku, ale s tým, že „sovy“ (ľudia aktívnejší v noci) v omnoho väčšej miere konzumovali tabak a alkohol. Špecialista na spánkvoú medicínu profesor Bhanu Prakash Kolla pre CNN vysvetlil: „Už dlho vime, že tí, ktorí uprednostňujú večerný život, mávajú s väčšou pravdepodobnosťou poruchu užívania alkoholu a tiež častejšie užívajú iné návykové látky vrátane tabaku.“

Už predchádzajúce výskumy zistili, že u ľudí pracujúcich na nočné zmeny je vyššie riziko srdcovocievnych ochorení. A teda ľudia pracujúci v nočných zmenách asi návykové látky ako alkohol nekonzumujú. Je teda pravdepodobné, že nočná práca fakt škodí nášmu zdraviu.

Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: pixabay, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia