Úvod Novinky Tipy z programu

Zelené hnojenie je pre záhradkárov skvelá vec, tvrdí odborník. Presvedčte sa

Ak chceme pripraviť všetko pre úspešnú chutnú budúcu zeleninovú úrodu, mali by sme začať už teraz.

Zelené hnojenie je pre záhradkárov skvelá vec, tvrdí odborník. Presvedčte sa

V Rádiu Slovensko sa sa dá nájsť veľa zaujímavých informácií, čo potrebujete vedieť pri pestovaní ovocia a zeleniny. Na záhradkárov myslí Barbara Štubňová a pravidelne pripravuje rady, ktoré ak ich dodržiavate, vám pomôžu zlepšiť výsledky výsledky vášho domáceho pestovania.

Preto radí na úpravu záhonov myslieť už dnes aplikovaním zeleného hnojenia, a to doslova na každý záhon.

Zelené hnojenie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


S prípravou na novú sezónu treba začať už teraz - v lete, ako upozornila Barbara Štubňová: „Ide nám o to, aby pôda bola plná živín a dobre prekyprená."

skauti-dom-opatrovateľský-Bratislava-Rudolf-Bihary-TASR

Oslovila naslovovzatého odborníka záhradníka Františka Laššáka, aby pridal svoje poznatky do éteru a pomohol tak ďalším: „Zelené hnojenie vylepšuje štruktúru aj kvalitu pôdy. Pomáha rozvoju užitočných mikroorganizmov a zabraňuje vyplavovaniu živín."

Dnes, v čase zvyšovania teplôt, je obzvlášť dobré osvojiť si ekologické zásady záhradkárčenia: Do zakladania porastu na zelené hnojenie sa môžeme pustiť aj teraz na jeseň, alebo aj na jar. Ideálne je to po zbere úrody," vysvetľuje František Laššák, záhradník, ktorý prácu v záhrade chápe kreatívne.

Výhody ekologického hnojenia

  • Zelené hnojenie napomáha zlepšeniu zadržiavania vlahy a tiež ozdravuje pôdu.
  • Výraznou mierou prispieva aj k vzniku humusu, teda k vyššej úrodnosti a kvalite pôdy.
  • Rastliny, ktoré vysejeme, necháme na záhone až do jari a oni nám ho pekne zúrodnia.
  • Záhody majú väčšiu šancu, ak vznikajú prirodzeným prírodným spôsobom - musíme im však pomôcť.

Rastliny vhodné na ekologické hnojenie

Na zelené hnojenie radí František Laššák použiť aj mnohé „práve kvitnúce rastliny." Ide napríklad o obľúbenú aksamietnicu , ktorú „vysievame z vlastných semien." Môžu sa používať aj vysievané druhy, akými sú:

  • repka
  • tika
  • horčica
  • facelia
  • pohanka
  • ďatelina

Podobných práve kvitnúcich rastlín je však podľa Františka Laššáka, samozrejme, viac: „Často používané zmes repky a horčice."

pestovanie-rastlín- Pavol-Ďurčo-TASR

Kroky pri ekologickom hnojení:

  1. Pozbierajte zeleninovú úrodu
  2. Trochu prekopte pôdu a môžete siať
  3. Pôdu po výsadbe udržujte mierne vlhkú
  4. Priebežne zavlažujte
  5. Po vyrastení pokoste kosákom alebo kosou na výšku 10 - 15 centimetrov
  6. Keď zelená hmota zľahne a zvädne zapracujte ju do pôdy - postačí aj plytko
  7. Takto upravenú plochu ponechajte do jari

Barbaru Štubňovú tento spôsob prípravy záhonov nadchýňa, veď „zelené hnojenie je skvelá vec."

paradajky-Stanislav-Háber-STVR

Nášmu záhonu dodá živiny a výborne funguje aj vtedy, keď máme pôdu vyčerpanú. Dokáže zúrodniť aj menej kvalitné pôdy a Barbara Štubňová sľubuje, že „priláka dážďovky."

A dážďovkynajlepší pomocníci v záhrade, kde pracujú neúnavne dňom aj nocou, a zadarmo. Živia sa rastlinným odpadom, pričom obrábajú pôdu, ktorú zároveň hnoja.

Viac sa dozviete aj z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90