Úvod Novinky Tipy z programu
Prečo sa obyvatelia týchto miest dožívajú 100 rokov? Vedci odhalili tajomstvo dlhovekosti
Prečo sa obyvatelia týchto miest dožívajú 100 rokov? Vedci odhalili tajomstvo dlhovekosti

Prečo sa obyvatelia týchto miest dožívajú 100 rokov? Vedci odhalili tajomstvo dlhovekosti

Viete, čo sú modré zóny?

Termín modrá zóna označuje oblasti vyznačujúce sa dlhovekosťou miestnych obyvateľov. Tento pojem prvý raz zaviedol výskumník Dan Buettner. Podľa jeho zistení existujú miesta, kde sa ľudia v zdraví dožívajú výrazne vyššieho veku.

Modrých zón je na svete celkovo päť. Tieto výnimočné miesta nájdete v Kalifornii, na Kostarike, na Sardínii, v Grécku a v Japonsku.

Korfu, dovolenka

Tajomstvo modrých zón

Expert na zdravý životný štýl pre Rádio Slovensko uviedol niekoľko spoločných vlastností modrých zón.

„Ľudia sú tu fyzicky aktívni a veľmi spoločenskí. Druhou spoločnou črtou týchto miest je, že ľudia používajú predovšetkým nespracované potraviny, ako sú celozrnné obilniny, strukoviny, orechy, semienka, ryby a podobne,“ priblížil Michal Páleník.

Nie je náhoda, že modré zóny ležia v blízkosti morí. „Väčšina z týchto miest sa nachádza v oblasti, kde neustále svieti slniečko. To znamená pri vode a pri mori, kde máme prístup k čerstvým potravinám a vďaka slnečnému žiareniu máme aj vysokú hladinu vitamínu D,“ doplnil expert.

Žena s paradajkami

Objasnil, že hoci sa jednotlivé zóny medzi sebou líšia, tieto črty môžeme spozorovať v každej z nich. Žiadne alebo minimálne množstvo spracovaných potravín, dostatok pohybu a slnka – tieto faktory považuje Michal Páleník za kľúčové. Dôležitá je podľa experta aj vzájomná blízkosť.

„Trávia čas spoločne. Spoločne sa prechádzajú, spoločne jedávajú, nepozerajú pri jedle televíziu. Nejedia rýchlo a každé jedlo si spoločne vychutnávajú. Jednoducho sa zabávajú. Toto všetko prispieva k tomu, aby sme boli šťastní a aby sme dlho žili,“ uzavrel expert na zdravý životný štýl Michal Páleník.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia