Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, ako sa správne starať o svoju pečeň? Výživové doplnky vám môžu ublížiť
Viete, ako sa správne starať o svoju pečeň? Výživové doplnky vám môžu ublížiť

Viete, ako sa správne starať o svoju pečeň? Výživové doplnky vám môžu ublížiť

Steatóza alebo stukovatenie pečene patrí medzi najrozšírenejšie ochorenia vyspelých krajín.

Slovensko sa neslávne pýši svetovým prvenstvom v najzávažnejších chorobách pečene, vrátane cirhózy. Ohrození nie sú iba pijani alebo milovníci mastných ťažkých jedál. Častou a bežnou príčinou je životný štýl, ktorý vedieme.

solenie-TASR

Odhaľte problém hneď na začiatku

Pečeň nebolí a príznaky jej ochorenia vieme ľahko prehliadnuť. „Pečeňové ochorenia prebiehajú častokrát latentne. Dlhodobo prebiehajú skryto a to je dôvod, prečo zostávajú často nerozpoznané,“ uvádza doktorka Diana Baranová.

Veľký význam zohrávajú preventívne prehliadky, ktoré nás upozornia na prvé problémy. Spozornieť by sme mali už pri steatóze pečene. „Steatóza sa stáva dôležitou preto, lebo upozorňuje, že sa v pečeni niečo závažné deje,“ vraví hepatológ Štefan Hrušovský.

Dobrou správou je, že takéto ochorenia vieme bez problémov zvrátiť. Pečeň má vynikajúcu regeneračnú schopnosť, ale šanca vyliečenia klesá s každým pokročilým štádiom. „Návrat je možný zo skorých štádií fibrózy, keď ešte netrvá priveľmi dlho,“ vraví hepatológ Štefan Hrušovský.

Ako sa správne starať o svoju pečeň

Častou prvou voľbou sú rôzne výživové doplnky, bylinky a čaje, ktoré sľubujú rýchlu regeneráciu. Ako sa ukazuje, ich účinok nie je taký, ako by sme si želali. „Nikdy nevieme, čo taký voľno predajný doplnok obsahuje,“ upozorňuje lekár Marián Oltman, ktorý súčasne poukazuje na riziká takýchto doplnkov. Výživové doplnky majú na svedomí až 70% prípadov poškodenia pečene liekmi.

Namiesto vyhadzovania peňazí za neúčinne vitamíny, dodržujte jednoduché zásady prevencie podľa hepatológa Mariána Oltmana: pohyb, dostatok vlákniny a minimum cukru. Neznamená to, že sa navždy musíme vzdať všetkých nezdravých nerestí. Každý si môže z času na čas dopriať hranolky či chutný rezeň. Nezabúdajte však na pohyb v prírode, ktorý je základom úspechu.

Viac na tému Ako sa starať o svoju pečeň? si môžete vypočuť na Rádio Regina.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia