Sezóna jesenného ovocia je už za nami, no ak vám v chladničke zostalo zopár sliviek, môžete si pripraviť lahodný obed.
Ak ste na slivkové gule dostali chuť, ale nemáte čerstvé slivky, nezúfajte. Použiť môžete aj zmrazené ovocie.
Recept nám v relácii Tajomstvo mojej kuchyne ukázal známy šéfkuchár Michal Konrád. Spolu s Robom Pappom si vzali do parády tradičný recept, ktorý niekoľkými menšími zmenami priviedli k dokonalosti.
Ako prezradil Michal, recept pochádza z kuchyne jeho prarodičov:
„Tá plnka, ktorá išla dovnútra, bola vždy na báze sezónnosti. To znamená, že keď v máji začali jahody, tak sme robili jahodové gule. Potom, keď boli marhule, tak tam zase išli marhule,“ vysvetlil.
Slivkový džem a posýpka z vianočky
Kým v klasických slivkových guliach sa využívajú slivky len ako plnka, Michal Konrád urobil chutnú zmenu.
Z časti sliviek pripravil čerstvý džem, ktorý neskôr použil na poliatie slivkových gulí. Vďaka badiánu mal džem znamenitú vôňu aj chuť.
Netradičná bola aj posýpka. Tá totiž nebola pripravená zo strúhanky, ale zo sušenej vianočky.
Nastrúhanú vianočku naši kuchári použili aj na samotné cesto, ktorého základom je tvaroh, maslo a krupica.
Výsledkom je lahodný hlavný chod, ktorým by ste neurazili ani hostí v luxusnej reštaurácii.
Želáme vám dobrú chuť!
Pre viac skvelých receptov nezabudnite sledovať Tajomstvo mojej kuchyne každú nedeľu o 18:15 hod. na Jednotke. Ak ste nestihli premiéru, všetky odvysielané časti si môžete pozrieť v našom archíve zadarmo a bez reklám.
FOTO: RTVS