Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, ktoré črepníky vám zlepšia noc? Vyspíte sa oveľa príjemnejšie, ak ich máte
Viete, ktoré črepníky vám zlepšia noc? Vyspíte sa oveľa príjemnejšie, ak ich máte

Viete, ktoré črepníky vám zlepšia noc? Vyspíte sa oveľa príjemnejšie, ak ich máte

Lopatkovec, antúria, fialka a ďalšie spĺňajú aj kritériá domáceho lekára. Odplašia hmyz a vyčistia vzduch.

Zdravý a kvalitný spánok si vyžaduje v prvom rade čistý vzduch bez vplyvu už asi všadeprítomnej chémie. V Dámskom klube ponúkli prehľad najistejších čističov vzduchu z rastlinnej ríše. Ktoré kvetinky v spálni vám pomôžu kvalitne v noci zrelaxovať?

lopatkovec-Stanislav-Háber-STVR

Lopatkovec

Je nielen krásna a na zálievku nenáročná kvetinka, ale počas dňa šíri okolo seba ešte aj príjemnú vôňu.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Navyše dokáže očistiť interiér od acetónu, benzónu, či trichloretylénu, teda od látok, ktoré nám múžu narobiť nepríjemnosti. Jeho listy fungujú ako filter, zachytia škodliviny a zároveň ešte aj zvlhčujú vzduch. Preto je dôležité listy rastlinky pravidelne zbavovať prachu.

Takéto rastliny dokážu nielen zabojovať s chémiou v našich bytoch, ale poradia si aj so splodinami fajčenia, s úzkosťou, so strachom, či odplašia veľmi dotieravý hmyz.

Antúria

Antúria.jpg

Zabezpečí vám pokojný spánok a k tomu nádherne kvitne. Atraktívne sú aj jej tmavozelené lesklé listy. Zachytí nebezpečný amoniak, xylén, ale poradí si aj s formaldehydom a toluénom, ak by sa objavili v našom ovzduší.

Brečtan popínavý

Pestuje sa najmä v záhradách, ako však zdôraznili v Dámskom klube, v spálni na malom priestore tiež dokážu vyniknúť jeho kvality, lebo dokáže odstrániť aj vzdušné plesne.

fialka-Stanislav-Háber-STVR

Fialka

Patrí k najbežnejším rastlinám v našich bytoch. Podľa odborníkov pri dobrej starostlivosti kvitne takmer neustále. Čistí vzduch a mäsité listy napríklad fialky africkej sú schopné na seba naviazať prach a tak prečistiť priestor na naše spanie.

rozmarín.jpg

Rozmarín a svokrin jazyk

Ale ak vám skutočne chýba kyslík, dajte si do spálne na pestovanie nenáročný svokrin jazyk, prípadne klasický rozmarín, lebo vďaka rozmarínu bude váš spánok ničím nerušený, zbavíte sa pri ňom stresu, celkového napätia a ešte sa aj uvoľníte.

Palmy a aloe vera

Úlohy domáceho lekára spĺňajú aj niektoré druhy paliem. Palmy sú celkom vhodné do panelákových bytov so suchým vzduchom, prípadne aj sukulenty ako trebárs populárna rastlina aloe vera.

Zamiokulkas

Ak si túto dekoratívnu rastlinu dáte do spálne, premeníte ju na malom priestore na čistič vzduchu, ktorý navyše poslúži ako optimálny a lacný zvlhčovač vzduchu.

Viac informácií o účinkoch rastlín pestovaných v domácom prostredí sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: pixabay, STVR - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia